Social

Start ratat: Conform ultimelor modificări, campania de vaccinare antigripală va începe la anul, la propriu

Campania de vaccinare nu va începe prea curând după ce la nivelul Ministerului Sănătăţii nu a fost finalizată licitaţia pentru achiziţionarea vaccinului antigripal, în ciuda faptului că Ministerul Sănătăţii anunţa că va demara campania începând cu 15 noiembrie. De fapt, licitaţia nici nu va mai avea loc, asta pentru că a fost anulată pentru dozele de import, întrucât dozele de vaccin antigripal care vor fi distribuite prin programul naţional de imunizare împotriva gripei, deocamdată nici nu există, acestea urmând a fi  produse la Institutul Cantacuzino. Concret, licitaţia pentru achiziţionarea a 600.000 de doze de vaccin din import a fost anulată, pentru că 400.000 de doze de vaccin, distribuite prin programul naţional de imunizare împotriva gripei, vor fi produse la Institutul Cantacuzino.

Însă, acestea vor fi disponibile abia la sfârşitul lunii decembrie, deoarece aşa se preconizează că va fi finalizată producerea serului antigripal de Cantacuzino. Cei care nu mai doresc să aştepte imunizarea gratuită, o pot face însă contra cost, cu vaccin din import, disponibil deja în farmacii.

Conform calendarului de vaccinare, dozele ar fi trebuit să ajungă deja în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) care trebuia să distribuie vaccinul la medicii de familie. Cum dozele nici măcar nu sunt fabricate, cei care vor să se vaccineze gratuit împotriva virusului gripal mai au de aşteptat cel puţin până la finele anului, sau se pot vaccina, după cum am precizat, prin achiziţionarea serului pe cont propriu.

Pentru Teleorman, reprezentanţii DSP au stabilit un necesar de 62.909 de doze de vaccin antigripal, catagrafierea fiind trimisă Ministerului Sănătăţii. Ca în fiecare an, prioritate la vaccinare vor avea persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar şi personalul medical.  Campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Potrivit specialiştilor, cea mai bună metodă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.