Social

Spitalele din Teleorman şi-au cumpărat cititoare de carduri

Toate unităţile spitaliceşti din judeţul Teleorman şi-au cumpărat cititoare de carduri de sănătate pentru toate secţiile unităţilor medicale. Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman, furnizorii de servicii medicale şi-au achiziţionat cititoare de card şi nu sunt probleme din acest punct de vedere. De la începutul acestei luni, orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie.

Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale. În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice – investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară – utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigaţiilor. În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea şi externarea din spital, cu următoarele excepţii: la internare dacă este o urgenţă medico-chirurgicală şi în caz de transfer de la un spital la altul.

În prima zi de funcţionare a cardului naţional de sănătate, casele de asigurări s-au organizat pentru a urmări modul în care funcţionează acest sistem şi pentru a răspunde solicitărilor venite din partea asiguraţilor şi a furnizorilor de servicii medicale. De asemenea, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a cerut reprezentanţilor DSP şi CNAS să verifice în teren, la furnizorii de servicii de sănătate, dacă există cititoare de card achiziționate, personal instruit pentru utilizarea acestora, dar și softurile necesare implementării sistemului, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății (MS) remis vineri. În acest sens, DSP Teleorman a efectuat vineri, 1 mai 2015, controale în spitalele din judeţ, privind internările cu cardul de sănătate şi modul de funcţionare a cititoarelor. În urma acestor controale, deficienţe la unităţile spitaliceşti nu au fost întâlnite, însă disfuncţionalităţi au fost din cauza faptului că mulţi dintre pacienţii care au mers la spital nu aveau asupra loc cardurile de sănătate sau adeverinţe din care să reiasă calitatea de asigurat. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.