Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Situaţia centrelor pentru persoane vârstnice, discutată în şedinţa Comitetului Consultativ

În cadrul ultimei şedinţe din anul 2017 a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Teleorman a fost pusă în discuţie de către factorii de decizie de la nivelul judeţului îngrijirea persoanelor vârstnice internate în Centrele pentru Persoane Vârstnice Cervenia și Furculești și Căminele pentru Persoanele Vârstnice Saelele și Talpa.

La întâlnire au participat prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Florin Piper Savu, membrii CCDCPPV și șefii Centrelor pentru Persoane Vârstnice Cervenia și Furculești, respectiv primarii comunelor Saelele, Gabriel Cârjan, și Talpa, Benone Rababoc.

Din prezentările făcute de șefii Centrelor pentru Persoane Vârstnice Cervenia și Furculești, respectiv primarii comunelor Saelele și Talpa, a reieșit că nu sunt probleme legate de asigurarea cu alimente, combustibili și materiale de igienă pentru următoarea perioadă, în timp ce principalele probleme cu care se confruntă instituțiile sunt legate de statutul celor două centre care, începând cu luna martie 2017, nu mai au personalitate juridică, respectiv salarizarea personalului din cele patru instituții, care ar trebui plătit din fonduri alocate de la bugetul de stat.

În acest sens, cei prezenți au solicitat intervenția de la nivel local pentru modificarea legislației, având în vedere importanța acestor instituții pentru județ și necesitatea înființării altora similare, în contextul în care numărul persoanelor care au nevoie de astfel de servicii sociale este mare și în continuă creștere.

 

Într-un judeţ cu populaţie îmbătrânită, patru cămine pun la dispoziţie mai puţin de 200 de locuri de cazare

 

La nivelul judeţului Teleorman, patru centre pun la dispoziţie puţin peste 170 de locuri de cazare pentru persoane vârstnice dependente, aflate în situaţii de risc şi marginalizare socială.

Începând cu luna martie a anului trecut, Căminul pentru Persoanele Vârstnice Cervenia, cu o capacitate de 50 de locuri, a trecut în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, fără personalitate juridică, şi funcţionează cu 25 de angajaţi, dintre care 15 sunt destinate îngrijirii efective persoanelor vârstnice (un medic medicină internă, un medic stomatolog, un kinetoterapeut, 6 asistente, 5 infirmiere şi 2 îngrijitori curăţenie).

Centrul pentru Persoanele Vârstnice Furculeşti are o capacitate de 40 de paturi, acestea fiind ocupate pe tot parcursul anului 2017, iar, potrivit conducerii instituţiei, pe lista de aşteptare se află alţi 20 de bătrâni. De cei 40 de beneficiari ai serviciilor de asistenţă socială se ocupă 14 angajaţi, respectiv un medic stomatolog 1/2, medic primar 1/2, 4 asistenţi asistent medicali, 4 infirmiere, 4 îngrijitoare şi un post de asistent farmacist.

Pe de altă parte, Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Dependente Sf. Maria, din comuna Talpa, asigură cazarea în regim rezidenţial unui număr mediu anual de 50 – 60 de persoane vârstnice dependente aflate în situaţie de risc şi marginalizare socială, iar de-a lungul celor 7 ani de funcţionare au beneficiat de serviciile Centrului rezidenţial aproximativ 500 de bătrâni, potrivit informaţiilor furnizate de conducerea instituţiei.

În ceea ce priveşte Centrul social pentru îngrijire bătrâni și persoane cu nevoi speciale de la Saelele, investiție realizată prin Programul Operațional Regional, acesta a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de peste 1,8 milioane de lei și pune la dispoziția bătrânilor din localitate și împrejurimi 24 de locuri de cazare. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code