Social

Sistemul informatic pentru validarea serviciilor medicale ba merge, ba nu merge – Medicii de familie reclamă faptul că durează şi o oră validarea unui serviciu

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine faptul că situaţia privitoare la problemele de funcţionalitate ale sistemului cardului de sănătate s-au remediat în ultimele două zile.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de CNAS, numărul cardurilor activate în sistem s-a dublat de la o zi la alta. Până în prezent, au fost activate 5 milioane de carduri. În acest moment, se activează în sistem, în medie, 4-5 carduri pe secundă. În replică, medicii de familie teleormăneni spun despre cardul de sănătate că nu este încă un proiect funcțional în totalitate, iar acest lucru dă peste cap activitatea medicală.

Cardul de sănătate dă mare bătaie de cap nu numai medicilor, dar şi bolnavilor. Sistemul informatic în care medicii lucrează se blochează de multe ori, iar pacienții nu au decât să aștepte sau să plece acasă. Medicii de familie teleormăneni reclamă faptul că eliberarea unei reţete durează şi o oră, iar ei nu pot valida serviciul mai devreme, pacienţii fiind nevoiţi să aştepte până să obţină reţeta şi să plece cu ea din cabinetul medical.

În cele aproape două săptămâni de când serviciile medicale se acordă doar în baza cardului de sănătate pacienţii se arată extrem de nemulţumiţi de modul în care funcţionează sistemul. Pe lângă faptul că stau cu orele în sălile de aşteptare, fie la urgență, fie pe la cabinetele medicilor, pacienții au parte acum de alte cozi, la primirea prescripţiilor medicale, dar şi la eliberarea lor, asta pentru că sistemul informatic în care se lucrează cedează.

Medicii de familie spun că sunt anumite ore în care sistemul funcționează foarte bine și altele când se blochează şi durează chiar şi peste o oră până sistemul validează un serviciu. Unii pacienţi nici nu au răbdare să aştepte validarea şi pleacă acasă, revenind în altă zi, cu speranţa că sistemul va fi funcţional.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 furnizorii de servicii medicale au obligația “să folosească on-line sistemul național al cardului de asigurări sociale de sănătate din platforma informatică a asigurărilor de sănătate; în situații justificate, în care nu se poate realiza comunicația cu sistemul informatic, se utilizează sistemul off-line. Serviciile medicale înregistrate off-line se transmit în platforma informatică a asigurărilor de sănătate în maximum 72 de ore de la momentul acordării serviciului medical, pentru serviciile acordate în luna pentru care se face raportarea”, însă medicii spun că există riscul să nu facă validarea în 72 de ore și, implicit, să nu li se mai deconteze. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.