Eveniment

Şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în şedinţă extraordinară luni, 26 februarie, iar în cadrul întâlnirii au fost luate măsuri suplimentare în contextul în care administratorii drumurilor naționale și județene fac fața cu greu pentru deszăpezirea carosabilului. Astfel, s-a luat decizia suplimentării numărului de utilaje de deszăpezire cu un număr de 24 de mijloace tehnice.

La nivelul județului Teleorman, administratorii drumurilor naționale (SDN) acționează pe principalele căi de circulație cu 53 de mijloace de deszăpezire și aproximativ 2000 t sare, în timp ce pe drumurile judeţene (SDJ) se acţionează cu 49 de mijloace de deszăpezire, peste 1200 t de nisip și aproximativ 2600 t de sare.

Serviciu de permanență la sediul primăriilor din judeţ

 În şedinţa CJSU de duminică, 25 februarie, au fost stabilite deja măsuri, dată fiind avertizarea meteorologică de cod portocaliu de ger și ninsori, iar acestea se menţin şi în perioada următoare.

Astfel, a fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Teleorman (CJCCI), care își desfășoară activitatea la sediul I.S.U. „A.D. Ghica” Teleorman și din care fac parte reprezentanți ai ISU, IPJ, IJJ, SDN, DSP, operatorul economic care se ocupă de deszăpezirea drumurilor județene, principalul operator economic din domeniul distribuirii energiei electrice la nivelul județului Teleorman și cel din domeniul furnizării gazelor

De asemenea, s-a dispus hotărât punerea în aplicare a măsurilor stabilite în Planul de măsuri pentru sezonul de iarnă 2017-2018, precum şi implicarea  tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul protecției populației (servicii de ambulanță, jandarmerie, poliție, poliție locală și ISU–SMURD) în activitățile de preluare și transportare persoane fără adăpost, la centrele/spațiile amenajate în acest scop.

Totodată, la sediile primăriilor din judeţ s-a dispus instituirea serviciului de permanență la sediul primăriilor.

Autorităţile locale şi cele de la nivel de judeţ vor păstra în permanenţă legătura  cu operatorii de distribuție a energiei electrice pentru ca echipele de intervenție să acționeze operativ în cazul producerii de avarii la rețelele electrice.

În şedinţa CJSU s-a dispus, de asemenea, patrularea, identificarea, preluarea și transportul persoanelor fără adăpost în spațiile special amenajate, precum şi identificarea, la nivel local, a persoanelor care locuiesc în spații fără încălzire și cazarea acestora în spații cu microclimat corespunzător. Se are, totodată, în vedere asigurarea condițiilor de cazare și hrănire a persoanelor, în eventualitatea blocării lor în trafic și a celor cu probleme deosebite, precum şi participarea la acțiunile de deszăpezire, cu echipele, utilajele şi echipamentele aflate la dispoziția/în dotarea primăriei.

Toate unităţile administratrive vor avea pregătite 1-2 mijloace de tractare (tractoare agricole, buldoexcavatoare, utilaje, etc.) cu capacitatea de trecere mărită, care la nevoie să poată acționa pentru salvarea persoanelor rămase înzăpezite în autovehicule.

La nivelul ISU Teleorman, pe lângă personalul aflat în tura de serviciu, sunt pregătite să intervină echipe de câte 20 de pompieri salvatori în fiecare din cele cinci subunități, aflate în orașele și municipiile județului, se arată în ionformarea CJSU.

Autorităţile recomandă

Având în vedere fenomenele meteo prognozate, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman recomandă cetățenilor: să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică iar în cazul în care deplasarea este necesară, să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate; înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient; să urmărească cu maximă atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale; să pornească la drum cu rezervorul de combustibil plin; să ţină în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile; să echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).

În cazul în care viscolul îi blochează în trafic, în afara localităţilor, cetăţenii sunt sfătuiţi să tragă pe dreapta şi să pornească luminile de avarie, să anunţe evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde au rămas blocaţi, să rămână în autoturism până la sosirea echipajelor de intervenţie, să nu părăsească autoturismul dacă nu există în apropiere o clădire în care s-ar putea adăposti, să pornească motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Totodată, când motorul funcţionează, cetăţenii sunt sfătuiţi să deschidă uşor un geam pentru ventilaţie, lucru ce protejează împotriva inhalării de monoxid de carbon; să cureţe periodic zăpada de pe ţeava de eşapament; să consume lichide pentru evitarea deshidratării; să pornească lumina din interior pe timp de noapte pentru  a putea fi localizaţi de echipele de salvare.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.