Eveniment

Secretele preparării unui cozonac bun, dezvăluite de câteva alexăndrence pricepute

Monica DUMITRESCU

Ediţia a VII-a a concursului “Cel mai bun cozonac de casă. Cea mai bună pască”, organizat de Primăria Alexandria, a adunat la un loc cele mai pricepute alexăndrence în prepararea dulciurilor tradiţionale în casă. 28 de gospodine s-au înscris la secţiunea cozonac şi doar 9 la secţiunea pască.

Jurizarea produselor înscrise în concurs s-a desfăşurat joi, 2 aprilie, la Clubul Pensionarilor din incinta Casei de Cultură. Un juriu din care au făcut parte specialişti în industria alimentară, cofetari-patiseri şi câştigătoarele ediţiei de anul trecut a acestui concurs, a analizat fiecare produs în parte şi a stabilit câştigătorii, acordând premiile I, II, III, şi un premiu special pentru fiecare din cele două secţiuni ale concursului. Misiunea nu a fost deloc uşoară, toate produsele prezentate fiind realizate cu multă grijă, având un aspect, gust şi miros deosebit.

“Felicit toate gospodinele din Alexandria pentru că se preocupă de acest lucru. Cozonacii şi pasca au fost bune şi foarte bune. Noi am apreciat în special aspectul exterior, mirosul şi gustul”, a declarat Tincuţa Ştefan, inginer pentru industrie alimentară, profesor la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” din Alexandria, membră a juriului. Ca specialist în industria alimentară, aceasta a dezvăluit şi câteva din secretele preparării unui bun cozonac: “Obţinerea unui cozonac de foarte bună calitate depinde de foarte mulţi factori. În primul rând, contează reţeta folosită şi calitatea ingredientelor, metoda de lucru, de frământare a aluatului, de dospire. Metoda şi temperatura de coacere sunt, de asemenea, foarte importante. Sfatul meu pentru gospodinele care vor să obţină un cozonac de calitate este să respecte reţeta de fabricaţie şi timpul de dospire, temperatura şi timpul de coacere, care sunt foarte importante”.

 

Câştigătoarele concursului

La secţiunea “Cel mai bun cozonac”, marele premiu a fost adjudecat de Vlad Mădălina. Pe locul I s-a clasat Marin Mihaela, pe locul al II-lea, Nicolae Floarea, iar pe locul al III-lea Oană Angela.

Marele premiu la secţiunea “Cea mai bună pască” a fost acordat pentru Glinţă Rodica. Locul I a fost ocupat de Marin Antoanela, locul II – Oană Claudia, locul III – Matei Iliana.

Câteva dintre acestea au dezvăluit o parte din secretele preparării unui cozonac sau pască de calitate.

“În primul rând, trebuie să-ţi placă ceea ce faci şi, cu siguranţă, reuşeşti. Fac de peste 20 de ani cozonac, am o reţetă proprie şi nu am dat niciodată greş. Făina, drojdia trebuie să fie de foarte bună calitate. Pe lângă făină, zahăr, ouă şi celelalte, grăsimea contează foarte mult, trebuie să fie suficientă. Eu topesc unt combinat cu untură, ceea ce nu ştie toată lumea. Şi, pe lângă asta, pun şi lapte sana, asta îl ajută să fie fraged. Aluatul nu îl bat, îl frământ normal, cu mâinile şi la sfârşit adaug grăsimea şi îl frământ până se desprinde coca în totalitate de pe copaie, atunci ştiu că e gata”, a spus Oană Angela.

“Important este să ai făină bună, drojdie bună şi multă dispoziţie, ceea ce faci să faci cu drag, să faci cu plăcere şi cu încredere că va ieşi bine. Am o reţetă pe care o respect de când am învăţat să fac cozonaci şi o menţin pentru că nu am dat niciodată greş, cine a mâncat a fost mulţumit, încântat.

Secretul: să fie căldură, făină bună, drojdie bună, să fii liniştit, să fii calm, să faci cu dragoste şi cu convingerea că totul iese bine”, este părerea Mihaelei Marin.

“Am urmărit în fiecare an criteriile pentru care se acordă punctajul şi a ieşit cozonacul de astăzi, pentru care am luat marele premiu”, a mărturisit Mădălina Vlad, cea mai tânără dintre participante. Aceasta are doar 28 de ani şi a spus că a avut ca mentor pe soacra sa.

 

Organizatorii au oferit premii tuturor participantelor

 

Câştigătoarele premiilor speciale atât la cozonac, cât şi la pască, au obţinut din parte organizatorilor câte un miel. Ocupantele locului I la cele două secţiuni au plecat acasă cu câte un aparat de făcut pâine, cele de pe locul al doilea cu câte o oală de gătit multi-cooker, iar pentru ocupantele locului al treilea a fost acordat câte un mixer multifuncţional. Toate celelalte participante care nu au ocupat un loc pe podium au primit câte o pungă cu ingrediente pentru prepararea dulciurilor în casă: zahăr, ulei, făină, cacao, creme, esenţe etc.

Premiile au fost înmânate de Ştefan Tăbăcitu, administratorul public al municipiului Alexandria, care le-a felicitat pe toate concurentele, nu înainte să guste din preparatele acestora.

IMG_4887IMG_4890IMG_4900

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.