Politic

Se reia “Operaţiunea Cantonamentul”?

Dorinţa parlamentarilor români este ca, din următorul mandat, preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi nu de către alegători, ci de majoritatea consilierilor, tocmai din rândul lor. O fi bine, o fi rău?! Greu de spus. Dar ne putem aminti cum au decurs alegerile din 2000, când, deşi majoritari în Consiliul Judeţean Teleorman, pesediştii au pierdut prima funcţie în judeţ. Marele câştigător a fost Liviu Dragnea, pe atunci membru PD. Cum a reuşit? Foarte simplu! A convins şi peneliştii, şi peremiştii, dar şi ceva pesedişti să-i acorde sprijinul.

Totul a decurs ca în pregătirile unui adevărat derby: i-a convocat pe toţi cei dornici să-l asculte şi să-l sprijine, după ce le-a smuls promisiunile, le-a cerut şi jurământ. Şi, ca să fie sigur că niciunul n-a jurat strâmb, i-a “băgat în cantonament” la un cunoscut hotel din judeţ timp de aproape două zile. Au jucat cărţi, table, unii, mai deştepţi, şah. Bine că la acea vreme Florin Titirişcă avea alte îndeletniciri pentru că, altfel, i-ar fi rupt cu bătaia la sportul minţii. Doar este maestru al şahului!

Şi, după ce au ieşti din cantonament, absolut toţi au jucat bine şi corect şi, uite-aşa, Liviu Dragnea a câştigat primul mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. De menţionat că, la acea vreme, adversar politic îi era şi Niţulescu. L-a bătut şi atunci, şi l-a tot bătut de atunci încoace.

Aşadar, prin decizia parlamentarilor, revenim la aceleaşi metode de calcul politic ca şi în 2000. Altfel spus, micimea aleşilor de atunci poate redeveni de actualitate şi în 2016. Cu o singură remarcă: cine ar putea organiza un acelaşi tip de “cantonament” dintre actualii potenţialii aspiranţi la funcţie?! Gâdea de la PSD? Poate doar cu sprijinul susţinut al partidului, pentru că, deşi s-a dovedit un elev conştiincios într-ale politicii, Gâdea mai are câteva lecţii de aprofundat. Poate Pîrvulescu de la PNL, ţinând cont că în câţiva ani de zile a avut o ascensiune politică fulminantă chiar, trecând dintr-o obscură “forţă civică” tocmai la vârful istoricului Partid Liberal. Ceea ce nu dovedeşte decât faptul că tânărul politician are abilităţi necesare şi suficiente pentru ceea ce înseamnă politica, dar şi că este capabil de gestionarea unor jocuri de culise ingenioase în atingerea scopurilor pe care şi le propune. Şi, ceea ce este cel mai important, pentru a putea susţine o punere în scenă de genul celei organizate în anii trecuţi de abilul Dragnea, este absolut necesar să dispui de resurse financiare consistente… şi Pîrvulescu dispune. Pentru că, aşa cum ştim, politica nu este tocmai o doamnă de înaltă societate şi ca să ajungi să o stăpâneşti trebuie să fii puţin sub oblăduirea spiritului lui Machiavelli. Dar asta nu se poate întâmpla decât dacă prinde cursa, căci nimic nu este bătut în cuie. Încă mai sunt ape tulburi.

Sau poate, de o parte sau de alta, apare o doamnă cu aspiraţii la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Însă, la cât sunt de misogini, aşa-zişii politiceni teleormăneni… cu siguranţă i-ar jura strâmb. (A. Neagu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.