Social

Se pregăteşte campania de vaccinare în şcoli

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în luna octombrie vor fi vaccinaţi elevii de clasa I, în luna noiembrie vor fi vaccinaţi elevii din clasele a IX-a şi a X-a, urmând ca în luna decembrie să fie vaccinaţi elevii de clasa a II-a. Şcolarii vor fi vaccinaţi împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, dar şi antitetanos sau împotriva poliomielitei. Pentru prima dată s-a inclus această vaccinare şi la copiii în vârstă de 6 ani, care sunt în clasa pregătitoare, conform noului calendar aprobat anul acesta în aprilie. Numărul dozelor necesare solicitate pentru Teleorman nu îl cunoaştem încă, dar probabil acestea vor fi în stoc la momentul demarării campaniei de vaccinare, iar judeţul Teleorman nu va fi prins pe picior greşit.

Până se va stabili numărul dozelor, medicii fac apel către părinţi, să coopereze şi să permită vaccinarea copiilor, deoarece opunerea lor poate pune în pericol viaţa copiilor. Din cauza refuzului, în ultimul timp s-au înregistrat creşteri ale cazurilor de rujeolă şi rubeolă.

Aceste vaccinuri, care sunt gratis, sunt foarte importante mai ales pentru elevii care se află în clasa I, deoarece la acea vârstă se face ultimul vaccin pentru prevenirea rubeolei, rujeolei şi oreionului. Informaţii despre vaccin se pot obţine de la medicii de familie.

Calendarul campaniilor de vaccinare a elevilor pentru anul şcolar 2013-2014 este în perioada 7- 18 octombrie, elevii de clasa I vor fi vaccinaţi împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, în perioada 4 -15 noiembrie se va face vaccinarea diftero – tetanică la clasa a IX (restanţieri din anul şcolar 2012-2013) şi la clasa a X-a (restanţieri din anul şcolar 2011-2012). În perioada 2-13 decembrie, se va face vaccinarea antipoliomielitică la elevii de clasa a II-a. În aprilie – mai 2014 urmează să se facă vaccinarea diftero-tetanică la clasa a VIII-a. De precizat că, din aprilie 2013 a fost stabilit noul calendar de vaccinări, aprobat prin Ord.M.S. nr. 532 / 2013. Acesta scoate din vechea schemă vaccinarea copiilor la 4 ani cu vaccin DTPa (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular), se realizează până la epuizarea stocurilor de vaccin existent în teritoriu pe parcursul anului 2013, copiii care împlinesc 4 ani după epuizarea stocurilor fiind vaccinaţi la 6 ani. O altă noutate este cea de introducere a vaccinului pneumo-conjugat, la vârsta de 14 luni, dar nu s-a stabilit sigur introducerea acestuia, urmând a fi  introdus în calendarul de vaccinări în funcţie de fondurile disponibile. Având în vedere că vaccinarea DTPa nu se mai realizează la copii de 4 ani, din anul 2015, pentru copiii în vârstă de 6 ani neînscrişi în învăţământul primar sau la care se înregistrează abandon şcolar se introduce vaccinarea DTPa simultan cu vaccinul VPI – vaccin polio inactiv, vaccinarea se poate efectua de către medicul de familie. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.