Social

Scutiri sau facilităţi la plata impozitelor pentru alexăndrenii cu venituri mici

Monica DUMITRESCU

Hotărârea privind acordarea de scutiri şi facilităţi în anul fiscal 2015 pentru contribuabilii persoane fizice a fost aprobată de Consiliul local al municipiului reşedinţă de judeţ în ultima şedinţă din 2014, desfăşurată pe 22 decembrie. Hotărârea se aplică începând cu 1 ianuarie 2015 şi prevede scutirea la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren pentru persoane fizice singure ale căror venituri nete lunare se situează până la nivelul salariului minim brut pe ţară, dar şi pentru familiile ale căror venituri nete lunare pe membru de familie se situează până la nivelul a 400 lei inclusiv. De asemenea, documentul aprobat prevede acordarea unei reduceri cu 50% a impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren în anul fiscal 2015 pentru familiile ale căror venituri nete lunare pe membru de familie se situează între 401,0 lei – 500 lei inclusiv. Scutirea sau reducerea la plata impozitului pe clădiri se acordă doar clădirilor folosite ca domiciliu de persoanele beneficiare, iar scutirea sau reducerea la plata impozitului pe teren se acordă doar terenului de la adresa de domiciliu a beneficiarilor. Atât scutirile, cât şi reducerile prevazute în Hotărârea consiliului local se acordă o singură dată pentru fiecare contribuabil, persoană fizică sau familie, pe bază de cerere, la care se anexează documente justificative care să ateste situaţia de persoană beneficiară. Persoanele fizice beneficiare de scutiri şi reduceri la plata impozitelor sunt obligate ca în cazul în care, pe parcursul anului, intervin modificări cu privire la veniturile acestora, să înştiinteze compartimentul de specialitate al Direcţiei Buget, Finanţe, Taxe şi Impozite în cel mult 30 de zile de la data modificării respective.

În Hotărârea Consiliului local Alexandria se mai arată că persoanele fizice pot beneficia de scutire sau reducere la plata impozitului pe clădiri şi impozitului pe terenul aferent acesteia, pentru bunurile imobile deţinute în proprietate în cotă de 100% sau în cotă parte. Facilitatea fiscală se acordă proporţional cu cota de proprietate.

Chiar dacă îndeplinesc condiţiile de venit minim, nu pot beneficia de aceste facilităţi persoanele care deţin mijloace de transport mai mari de 1600 cmc, suprafeţe de teren extravilan mai mari de 5 ha sau o altă proprietate în afara celei de la adresa de domiciliu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.