Școala Gimnazială Lunca rămâne în Programul “Masă caldă în școli”/ Aproximativ 280 de copii vor primi pachetul alimentar și în acest an

Aproximativ 280 de copii care frecventează cursurile Școlii Gimnaziale Lunca vor primi, și în acest an, pachetul alimentar prevăzut în Programul pilot “Masă caldă în școli”, sumele necesare implementării fiind prinse buget, a precizat Marin Buzală, primarul de la Lunca.

Pentru restul de an calendaristic rămas, valoarea limită a pachetului alimentar sau a mesei calde este de şapte lei pe zi pentru fiecare beneficiar, iar suma cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora.

“Școala rămâne în program, noi avem deja prinși în buget banii pentru acest an calendaristic, pentru anul viitor urmând să alocăm sumele necesare. Copiii au primit, anul trecut, pachet cu hrană rece – sandviș, pentru că este mai dificil să amenajăm spațiul necesar depozitării meselor calde. Tot pachet cu hrană rece vor primi și în acest an, iar valoarea pachetului este de 7 lei/zi pentru fiecare copil”, a precizat primarul Marin Buzală.

Potrivit autorităților, Programul Masa caldă în școli a scăzut abandonul școlar de la 6,1% la 1,3% și urmează a fi implementat pentru al treilea an consecutiv, tot în regim pilot, în doar 50 de școli și tot prin Ordonanța de Urgență. Școala Gimnazială Lunca, din Teleorman, rămâne, și în acest an, pe lista unităților de învățământ care beneficiază de program.

În proiectul de OUG lansat recent în dezbatere publică de Executiv, se arată însă că masa caldă urmează să fie “în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată” și că această sumă cuprinde “preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz”. Suma prevăzută este cu 3 lei mai mare decât anul trecut, când valoarea era de 7 lei pentru fiecare copil.

Totodată, în proiectul de OUG se mai arată că elevii și copiii de grădiniță din 50 de unități școlare vor primi gratuit o masă caldă sau un “pachet alimentar”, “până la sfârşitul anului 2019, în perioada desfăşurării activităţii didactice”.

Primăriile de care aparțin școlile din program vor primi “sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat”, pentru a plăti masa. Banii pot să fie suplimentați din venituri proprii ale primăriilor sau din alte surse de finanţare, dacă membrii consiliului local stabilesc o valoare zilnică mai mare decât cea prevăzută prin OUG sau dacă se majorează numărul de copii în școlile din program, în timpul anului școlar. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code