Eveniment

Șase focare de pestă porcină stinse în județ în ultima săptămână din iunie

Pesta porcină africană (PPA) evolua, la finalul săptămânii trecute, în 153 de localități din 28 de județe, cu un număr de 252 de focare (dintre care patru focare în exploatații comerciale), informează Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit sursei citate, în alte 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

În intervalul 25 iunie – 01 iulie, au fost înregistrate 17 focare noi, dintre care cele mai multe în județele Dolj și Timiș (câte patru), și au fost stinse alte opt, dintre care șase în județul Teleorman.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.711 cazuri la mistreți. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Până vineri, 3 iulie, au fost despăgubiți 15.134 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 441.999.870 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 8.018.320 de lei pentru alți 206 de propietari.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.