Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, marcată de DSP Teleorman

Campania de informare, educare, comunicare şi conştientizare ,,Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin” (SEPCCU), demarată începând cu anul 2007, va fi marcată, şi anul acesta, în perioada 28 ianuarie-3 februarie, de Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, printr-o serie de activităţi ca postarea de afişe şi distribuirea de materiale informative în locurile publice, organizarea de puncte de informare în policlinici, spitale, cabinetele medicale individuale, pieţe şi unităţi comerciale, discuţii online pe reţelele de socializare despre prevenirea tipurilor de cancer, prezentarea de seminarii în şcolile sanitare postliceale şi licee.

Campania din acest an se derulează sub sloganul “Testarea preventivă Babeş-Papanicolaou: barieră simplă şi eficientă împotriva cancerului cervical!” şi are drept obiectiv principal conştientizarea pe scară largă a populaţiei feminine în privinţa căilor de limitare a riscului major de cancer cervical, iar tema se axează pe reducerea riscului şi amplificarea prevenţiei.

Reprezentanţii DSP Teleorman atrag atenţia asupra modului în care cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecţii şi leziuni. Vaccinarea HPV înainte de începerea activităţii sexuale ar putea fi, de asemenea, o soluţie, mai susţin reprezentanţii DSP, însă, din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin, astfel că screening-ul rămâne în continuare obligatoriu.

În Europa, cancerul cervical este al şaselea cancer ca incidenţă la femei (58 400 cazuri noi), iar cea mai mare incidenţă este înregistrată în România, în timp ce în Elveţia este cea mai scăzută.

Cauza situaţiei alarmante din România este lipsa de aderenţă a populaţiei feminine la screening, deşi din 2012 este în vigoare Programul Naţional de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populaţiei ţintă de numai 8-12%, informează DSP Teleorman, prin intermediul unui comunicat de presă.

“Eforturile educaţionale în privinţa factorilor de risc trebuie să devină o preocupare centrală a promotorilor sănătăţii. Prevenţia prin practicarea testării Babeş-Papanicolau după un calendar adaptat vârstei şi factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie şi al fiecărei persoane de gen feminin”, se mai arată în comunicatul de presă al DSP Teleorman. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code