Economie

Sancţiuni aplicate de către CJPC Teleorman în unităţile de alimentaţie publică – 96,15% din operatorii economici controlaţi au fost găsiţi în neregulă

În trimestrul III 2014, la nivel naţional, se desfăşoară acţiuni cu caracter permanent pentru verificarea respectării prevederilor legale în unităţile de alimentaţie publică (unitati fast-food, restaurante auto-servire, bufete tip expres, pizzerii, snack-baruri, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii, cofetarii, pub-uri etc.) atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.

În perioada iulie – august, şi la nivelul judeţului Teleorman, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control în toate municipiile şi oraşele din judeţ, precum şi în mediul rural (comunele Beuca, Bogdana, Crângu, Lisa, Salcia, Scrioaştea, Scuru Mare, Suhaia şi Tătărăştii de Sus).

Au fost controlaţi 52 operatori economici (7 restaurante, 2 terase, o bodegă, o braserie, o berărie, 27 baruri, 3 bufete, 2 café-baruri, 4 fast-food-uri, o patiserie, o gogoşerie şi 2 cofetării), dintre care la un număr de 50 (96,15 %) s-au constatat abateri de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Cantitatea totală verificată a fost de 6.044 kg produse alimentare, băuturi alcoolice şi băuturi răcoritoare în valoare de 123.135 lei, din care 145 kg (produse alimentare şi băuturi alcoolice) în valoare de 4.083 lei nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

În urma acestor deficienţe s-a dispus oprirea temporară de la comercializare pentru 142 kg (produse alimentare şi băuturi alcoolice) în valoare de 4.003 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă de la comercializare pentru 3,3 l bere în valoare de 80 lei şi s-au aplicat 68 sancţiuni contraventionale dintre care 34 amenzi contravenţionale în valoare de 47.150 lei şi 34 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

În ceea ce priveşte abaterile acestea au cosntat în descoperirea la vânzare de produse cu data durabilităţii minimale sau data limită de consum depăşită la un operator din Roşiorii de Vede care avea expusă la comercializare bere blondă cu data durabilităţii minimale depăşită din luna aprilie 2014. Cele mai multe deficienţe au constat în nerespectarea prevederilor legale privind informarea consumatorilor şi anume, la 39 dintre unităţile de alimentaţie publică (75% din totalul celor controlate) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare privind informarea consumatorilor.

Astfel, la 4 restaurante din Alexandria s-a descoperit că utilizau la prepararea mâncărurilor comercializate: cotlet, ceafă porc, pulpe pui, aripi şi piept de pui, pulpă de porc fără os, creier, cotlet berbecuţ, peşte, porţionate şi congelate, ambalate care nu erau etichetate cu elemente de informare şi caracterizare, o cofetărie din Videle comercializa prăjituri diverse sortimente, iar la materiile prime folosite la fabricarea acestora (făină, cacao, rahat, coloranţi alimentari) lipseau etichetele cu elementele de indentificare şi caracterizarea produselor şi o patiserie din Turnu Măgurele comercializa cozonaci preambalaţi fără a fi însoţiţi de etichete cu elementele de indentificare şi caracterizare ale produsului.

Abateri privind listele meniu au fost descoperite la 3 fast-food-uri şi o shaormerie din Alexandria şi Turnu Măgurele care comercializau produse (shaorma mare, mică, sandwich-uri cu salam, cu caşcaval, cu şniţel de pui, kebab), pentru care nu erau afişate gramajele aferente preţurilor de vânzare, 3 restaurante din Alexandria şi Zimnicea nu erau afişate gramajele aferente preţurilor de vânzare (la mâncăruri, deserturi, fresh-uri, ceai şi cafea şi mici), iar o patiserie din Turnu Măgurele comercializa pateuri cu brânză, pateuri cu carne, cozonaci şi cornuri pentru care nu era afişată lista cu gramajele produselor aferente preţurilor de vânzare.

Lipsa înscrierii volumului aferent preţului afişat s-a constatat la băuturile oferite consumatorilor, la 3 restaurante din Alexandria şi Zimnicea (fresh-uri, ceai şi cafea şi berea la halbă).

De altfel, la 22 dintre unităţile verificate s-au găsit deficienţe privind afişarea preţurilor la produsele şi serviciile comercializate şi alţi 20 de operatori nu respectau prevederile legii 349/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Alte abateri au fost descoperite la un bar din Roşiorii de Vede, care îşi depăşea profilul de activitate al unităţii prin comercializarea în acelaşi spaţiu pe lângă produsele specifice activităţii de alimentaţie publică şi produse nealimentare de curăţenie (detergenţi, soluţii spălare pardoseli) şi produse cosmetice. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.