Economie

Salariile restante ale angajaţilor Donau Chem aduc reprezentanţii Guvernului la Turnu Măgurele

La finalul lunii martie, la Primăria Turnu Măgurele a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social, în cadrul căreia a fost discutată atât situaţia dificilă cu care se confruntă combinatul chimic Donau Chem, dar şi angajaţii, neplătiţi de câteva luni bune. Tot atunci, când Ioan Niculae nu era încă încarcerat, s-au căutat soluţii posibile pentru ieşirea combinatului din criză şi achitarea drepturilor salariale restante.

Prefectul judeţului Carmen Daniela Dan, primarul municipiului Turnu Măgurele, Dănuţ Cuclea, secretarul de stat pentru activitatea de dialog social în Ministerul Muncii, Alexandra Braica, precum şi consilierul ministrului pentru Dialog Social, Ciprian Dragomir, au stat la masă cu reprezentanţii angajatorului, respectiv cu administratorul Iacob Pelea şi directorul Ioan Ban, cele aproape trei ore de discuţii încheindu-se cu promisiunea din partea autorităţilor că vor reveni la Turnu Măgurele, pentru o nouă discuţie cu reprezentanţii angajaţilor şi ai angajatorului, în condiţiile în care nu s-a găsit o soluţie palpabilă.

La finalul întâlnirii, reprezentanţii angajaţilor s-au arătat dezamăgiţi de puţinul obţinut de autorităţile publice locale şi au înţeles cu greu că nici Instituţia Prefectului, nici Primăria Turnu Măgurele şi nici Guvernul nu pot interveni în politica unui agent economic privat, în cazul de faţă Donau Chem.

Între timp, angajatorul a dispus concedierea a 504 muncitori ai Combinatului, dintre care 407 pot beneficia de indemnizaţie de şomaj, în timp ce 97 îndeplinesc condiţiile de pensionare, iar salariile au rămas tot neplătite, astfel că, situaţia angajaţilor, mulţi dintre ei întreţinători unici de familiii, a devenit una critică.

Având în vedere situaţia creată, vineri, 19 iunie, la Primăria Turnu Măgurele, are loc o nouă şedinţă a Comisiei de Dialog Social, al cărei punct principal pe ordinea de zi se află revendicările foştilor salariaţi ai combinatului Donau Chem. Oamenii speră ca, dacă tot au rămas fără locuri de muncă, să-şi primească salariile restante de câteva luni.

La întâlnire este aşteptat şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.