Eveniment

S-a dat startul exerciţiului de cooperare româno-bulgar “Joint Risk Management – 2014” – 27 de militari români şi 6 autospeciale sprijină autorităţile din Bulgaria

Monica DUMITRESCU

Un detaşament de intervenţie constituit din 27 de militari români şi 6 mijloace de intervenţie: două autospeciale cu apă şi spumă din judeţele Teleorman şi Olt, o autospecială de decontaminare personal din judeţul Dolj, o autospecială de decontaminare tehnică din judeţul Călăraşi şi două autospeciale pentru munca operativă au trecut Dunărea cu bacul prin punctul de trecere a frontierei Zimnicea, marţi, 8 aprilie, pentru a ajuta autorităţile din oraşul bulgare Svisthov să înlăture efectele unui cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter produs luni, 7 aprilie, în zona Gorna Oryahovitsa. În conformitate cu Procedura Comună privind Monitorizarea şi Notificarea Situaţiilor de Urgenţă produse în zona transfrontalieră, Directoratul General de Pompieri şi Protecţie Civilă (DGPPC) din Bulgaria a transmis către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din România o notificare, prin care a informat despre producerea evenimentului, datele generale ale acestuia, zonele afectate, măsurile şi acţiunile luate, precum şi o estimare a pagubelor produse.

Deoarece s-a constatat că structurile din districtele riverane Dunării erau depăşite de situaţie, mai ales în oraşul Svisthov, unde au fost înregistrate cele mai mari pierderi, inclusiv producerea de incidente chimice periculoase în cadrul facilităţilor industriale din zonă, precum şi numeroase incendii, DGPPC a luat decizia activării Planului de Intervenţie Comună şi transmiterea către IGSU, în ziua de 8 aprilie ora 7.00, a solicitării de sprijin cu forţe şi mijloace pentru misiunile specifice de stingere incendii, decontaminare personal, tehnică şi teren, respectiv alimentare cu apă. Patru ore şi jumătate mai târziu, forţele române treceau frontiera. Totul s-a întâmplat în proiectului “Joint Risk Monitoring during Emergencies in the Danube Area Border”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania – Bulgaria 2007-2013, exerciţiu destinat testării practice a instrumentelor de facilitare şi reglementare a cooperării bilaterale transfrontaliere în situaţii de urgenţă şi operaţiunilor de răspuns la dezastre.

Exerciţiul continuă până la sfârşitul acestei săptămâni. În zona trasfrontalieră s-a format un detaşament de intervenţie cu participarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din toate judeţele riverane Dunării, de la Mehedinţi, până la Constanţa, baza de operaţiuni fiind stabilită la Zimnicea. Misiunea în Bulgaria se va termina însă astăzi, 9 aprilie, militarii români fiind rechemaţi de urgenţă în ţară, unde, conform scenariului a fost înregistrat un cutremur major în zona Vrancea, iar Zimnicea şi Turnu Măgurele au fost grav afectate. Autorităţile române vor da ordin de încetare a mnisiunii din Bulgaria şi vor cere detaşamentelor române să revină în ţară. Bacul nu va mai putea fi folosit de acestă dată, astfel că forţele române vor fi nevoite să folosească calea rutieră, revenind în ţară pe la Giurgiu. În zilele de 10 şi 11 aprilie, românii vor acţiona la Zimnicea, pentru înlăturarea efectelor seismului. În cele două zile vor avea loc acţiuni de căutare şi salvare urbană, acţiuni de cercetare şi decontaminare chimică, acţiuni de căutare salvare în mediu acvatic, acţiuni de deblocare-salvare, stingere incendii, căutare-salvare în mediu contaminat, prim ajutor şi triaj medical, misiuni de asanare pirotehnică, intervenţie la incident chimic (cercetare şi decontaminare) etc. Populaţia este sfătuită să evite zonele în care se desfăşoară exerciţiul.

Exerciţiul se va încheia vineri 11 aprilie, cu acest prilej la Zimnicea fiind invitaţi să participe primul ministru Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, secretarul de stat Raed Arafat, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, şefi ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

 

Bugetul total al proiectului depăşeşte 11,5 milioane de Euro

Obiectivul proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea pregătirii şi intervenţiei la urgenţe, prevenire eficientă, monitorizare şi limitarea consecinţelor dezastrelor şi lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu în zona eligibilă a programului.

Inspectoratul General Pentru Situaţii de Urgenţă este lider în cadrul Proiectului strategic “Joint Risk Monitoring during Emergencies in the Danube Area Border”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania – Bulgaria 2007-2013, iar, alături de Directoratul General de Pompieri şi Protecţie Civilă Bulgaria (Partener 2), a desfăşurat activităţi în cadrul Modului 2: Intervenţie – Îmbunătăţirea pregătirii şi intervenţiei la urgenţe, prevenire eficientă, monitorizare şi limitare a consecinţelor dezastrelor şi lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu în zona eligibilă a programului.

Activităţile planificate în cadrul proiectului au vizat executarea unui studiu de fezabilitate privind riscurile din zona eligibilă, care vizează judeţele din zona riverană Dunării a ambelor ţări, conceperea unui glosar comun de termeni, elaborarea şi semnarea planului de intervenţie comună în domeniile de competenţă ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Directoratului General de Pompieri şi Protecţie Civilă din Bulgaria, respectiv procedurile asociate, precum şi a unor broşuri destinate populaţiei.

Totodată, în cadrul proiectului s-a urmărit întărirea capacităţii de intervenţie a inspectoratelor judeţene Călăraşi, Dolj, Constanţa, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, prin achiziţionarea unei autospeciale pentru decontaminare personal, unei autospeciale pentru decontaminare tehnică şi teren, unei autospeciale pentru salvare de la înălţime, unei autospeciale pentru scafandri, a patru autospeciale pentru stins incendii de capacitate medie şi a şapte costume pirotehnice, respectiv a unui echipament de salvare pentru mijloace aeriene.

Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanţare, iar acesta are un buget total de 11,508,928.63 euro (din care 3,56 milioane euro revin Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă). Partenerii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în derularea şi implementarea proiectului, sunt: Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Garda Naţională de Mediu, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET Craiova, Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic CITT Craiova – Universitatea din Craiova, din România, precum şi Directoratul General de Pompieri şi Protecţie Civilă – Ministerul de Interne, Inspectoratul Regional de Mediul şi Apă Veliko Târnovo, Universitatea Sf. Cyril şi Sf. Metodius – Veliko Târnovo, din Bulgaria.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.