Social

S-a ales praful de una din taberele şcolare – Ruine şi paragină la Tabăra de la Nanov!

DSCF1018În anii comunismului, Tabăra şcolară de la Nanov era destul de cunoscută la nivel judeţean, iar amplasamentul acesteia, plus dotările pe care Direcţia judeţeană pentru tabere le făcuse, o recomandau între unităţile importante din sudul ţării. Chiar dacă nu a fost vreodată judeţul Teleorman unul din punctele de atracţie pentru elevi din întreaga ţară, în Tabăra de la Nanov veneau frecvent sute de elevi, în perioada verii.

A trecut perioada comunistă, s-au schimbat regimurile, iar de câţiva ani, din fosta Tabără rămăsese doar renumele, însă locaţia respectivă, în care verdeaţa pădurii şi pitorescul locului (râul Vedea este chiar la marginea amplasamentului) o recomandau, rămăsese o adevărată oază de verdeaţă şi linişte pentru cei care vroiau să facă o petrecere în tihnă. Specificul iniţial se schimbase – deşi nu în totalitate, însă Tabăra de la Nanov, cum era cunoscută în întreg judeţul, îşi păstra farmecul şi în anii 2000.

Odată cu trecerea acesteia, prin Hotărâre de Guvern, din administrarea MECTS – Direcţiei judeţene pentru Sport şi Tineret (HGR nr. 340/2011), în administrarea Consiliului local Nanov, de Tabăra de la Nanov s-a ales praful! În nici doi ani de zile, din cele şase clădiri care formau fosta tabără, n-au rămas decât ruinele, pentru că au dispărut absolut toate uşile, ferestrele sau chiar acoperişurile de pe acestea. Nici unul din cele 6 corpuri ale fostei tabere nu mai poate fi numit construcţie, deoarece s-a devalizat absolut totul, inclusiv cărămizile sau grinzile din lemn! Însă, conform actului normativ prin care se s-a făcut trecerea către Consiliul local Nanov, se spune textual “Consiliul local al comunei Nanov are obligaţia de a menţine destinaţia imobilelor preluate potrivit art. 1, respectiv desfăşurarea activităţilor de turism pentru tineret şi organizarea de tabere şcolare”.

De-a lungul ultimilor 20 de ani, zeci de tabere, faimoase în vremurile comuniste, au rămas în paragină, devenind fie ruine, cum e cazul celor din Năvodari, Suceava sau Galaţi, fie loc de adăpost pentru copii ai străzi. Totuşi, acolo unde s-a reuşit menţinerea interesului pentru păstrarea specificului şi tradiţiei acestor tabere, cum este cazul celei de la Dunărica – Zimnicea, copiii continuă să vină în sejururi de agrement (cel mai bun exemplu este cel din această vară, când la Zimnicea au venit deja peste 200 de copii). Iar, trecerea acestor centre de agrement, acestor tabere care atrăgeau un număr enorm de copii, către administraţiile locale, s-a dovedit, în aproape toate cazurile, drumul către faliment, către distrugerea lor.

Exemplul de la Nanov, este cât se poate de elocvent; iar fotografiile cu fosta Tabără de elevi arată de la sine că s-a ales praful de fostul centru de agrement pentru elevi şi tineret de la Nanov.

Bogdan Pană

DSCF1006 DSCF1013

One Comment

  1. Sa raspunda vestitul lautar, FLORIAN care este si primarul comunei Nanov de distrugerea taberei.
    Domnule Florian ati distrus comuna cu gasca PDL
    care va inconjoara!!!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.