Politic

Rogozin, agent electoral în România

Sorin Ovidiu Bălan

Zborul pe deasupra României a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, dar mai ales reacţiile pe care le-a avut acesta pe o reţea de socializare, au aprins din nou fitilele la Bucureşti. Dar nu pentru că măscăriciul Rogozin a jignit grav România şi pe români, nici pentru ameninţările sale cu bombardierul pe care îl va folosi drept avion de linie data viitoare când i se va interzice dreptul de survol, s-au burzuluit conducătorii noştri.

Ci pentru că declaraţiile lui Rogozin, de altfel cunoscut pentru ieşirile sale deloc diplomatice, au fost un bun prilej pentru a se mai da o bătălie electorală, că doar e campanie, nu-i aşa, între cei doi cei mai importanţi combatanţi: Traian Băsescu şi Victor Ponta.

Şi uite aşa, fără să-şi dea seama, vrând să scoată în evidenţă măreţia Uniunii Sovietice, Dmitri Rogozin s-a amestecat în treburile interne ale statului nostru. A devenit fără voie agent electoral. Pentru că fiecare dintre cei doi lideri autohtoni, s-a repezit să profite de oportunitatea oferită de vicepremierul rus.

Victor Ponta a trimis o săgeată direct la Arad: ”În mod normal, în această situaţie, când vicepremierul Rusiei ne ameninţă, ar fi trebuit să avem o întâlnire cu preşedintele, care e comandantul suprem – ştiţi că aşa îi place să spună. Numai că el se plimba cu Udrea pe la Arad (…) În primul rând, noi nu am avut comandant suprem şi oricum nu avem (…) Asta e, am fost eu comandantul suprem. Gândiţi-vă că lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor de vânătoare să ia o decizie. Sigur, voi lua eu acele decizii când va fi cazul, dar atunci de ce mai avem preşedinte, să faca campanie cu doamna Udrea?”

Mai întâi, cum să ceri avioanelor de vânătoare “să ia o decizie”. Păi atunci, dacă avioamele decid în ţara asta în momente delicate, să fie înscrise pe listele de candidaţi de la europarlamentare şi la prezidenţialele de anul acesta. În al doilea rând, ce dacă Băsescu era la Arad? Nu avea telefon? Conducerea statului nostru nu are mijloace sigure de comunicare prin care să se consulte? Asta îmi aminteşte de lovitura de stat nereuşită din URSS, din anii 90, a lui Ianaev. Gorbaciov a spus atunci, încercând să ne prostească pe toţi, că s-a prins că este ceva în neregulă, când a ridicat receptorul telefonului şi a văzut că nu mai are ton. Ca şi cum alte mijloace de comunicare nu mai avea.

Nici Băsescu nu se lasă mai prejos şi replică şi el, cu damf electoral, folosind un domeniu la care se pricepe bine: “Trebuie aflat câtă votcă a consumat înainte să facă aceste declaraţii (. ..) Ar trebui să înţelegeţi că Rogozin este un om impulsiv, orgolios şi a făcut declaraţiile după ce se împrietenise bine cu câteva sticle de vodcă…”.

Dincolo de toate astea, rămânem noi, românii, să privim atenţi pe cer ca nu cumva să treacă Rogozin cu o siclă de vodcă în mână, călare pe un “Tu 160”. Adică “Twitter 160”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.