Eveniment

Rezultatele la Evaluarea Naţională se afişează vineri

Monica DUMITRESCU

Emoţii mari pentru absolvenţii de gimnaziu care au susţinut Evaluarea Naţională şi pentru părinţii acestora. Conform calendarului Ministerului Educaţiei, rezultatele vor fi afişate vineri, 26 iunie, până la ora 16.00, în toate unităţile de învăţământ gimnazial.

Tot vineri, după afişarea rezultatelor, în intervalul orar 16.00-20.00, candidaţii nemulţumiţi de notele pe care le-au obţinut pot depune contestaţii. Chiar dacă timpul este scurt, decizia contestării notelor obţinute nu trebuie luată în pripă. Candidaţii şi părinţii acestora trebuie să se gândească de două ori înaninte de a lua această decizie deoarece există şi riscul ca nota finală, după reevaluarea lucrării, să fie mai mică. Pentru a fi admisă o contestaţie, diferenţa dintre nota finală şi cea iniţială trebuie să fie de cel puţin 0,5 puncte (în plus sau în minus), în caz contrar rămâne valabilă nota iniţială. Excepţie se face doar în cazul în care notele contestate sunt mai mari de 9,5, în această situaţie nota acordată după reevaluarea lucrării rămânând cea valabilă chiar dacă diferenţa nu este de cel puţin 0,5 puncte.

Contestaţiile vor fi rezolvate în intervalul 27-29 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 30 iunie.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Teleorman s-au înscris anul acesta pentru susţinerea Evaluării Naţionale 2857 de absolvenţi de gimnaziu. La prima probă desfăşurată luni, 22 iunie, proba la limba şi literatura română, au fost înregistraţi 60 de absenţi, iar la cea de-a doua probă, la matematică, desfăşurată miercuri, 24 iunie, numărul absenţilor a crescut cu unul. Nu a fost eliminat din examen niciun candidat.

În ce priveşte rezultatele, atât elevii, cât şi profesorii sunt optimişti, subiectele de anul acesta fiind considerate mai puţin dificile comparativ cu anul trecut sau cu cele de la simularea din februarie 2015, când mai mult de jumătate din numărul elevilor teleormăneni nu au reuşit să obţină cel puţin media cinci. Potrivit datelor centralizate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, procentul mediilor egale sau mai mari de cinci la simularea Evaluării Naţionale din acest an a fost de 49,93%. La Limba şi Literatura Română au obţinut note mai mari de cinci 68% dintre elevi, în timp ce la matematică doar 39, 26% dintre elevii evaluaţi au reuşit această performanţă.

Şi anul trecut rezultatele la simularea Evaluării Naţionale au fost dezastruoase, doar 43,38% dintre elevii teleormăneni de clasa a VIII-a reuşind să obţină cel puţin media 5, însă rezultatele înregistrate câteva luni mai târziu la Evaluarea Naţională în Teleorman au întrecut aşteptările, peste 70% dintre candidaţi reuşind să obţină medii peste 5.

Să sperăm că şi anul acesta rezultatele la Evaluarea Naţională vor fi cu cel puţin tot atâtea procente mai bune comparativ cu simularea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.