Politic

Retrospectiva politică a anului 2013

Carmen Dumitrescu

În esenţă, anul 2013 a fost, din punct de vedere politic, un an al regrupărilor şi al reorientărilor. Nefiind an electoral, au fost puţine figuri publice care au ţinut să iasă în evidenţă pe firmanentul politicii teleormănene şi, de regulă, scandalurile au fost puţine, fiind declanşate chiar de către cei la care nimeni nu se aştepta. Asta, evident, din motive de strategie politică, pentru că nimic nu te consolidează mai bine, ca imagine publică, decât un scandal mediatizat pertinent.

Anul a început cu alegeri parţiale, generate de faptul că mai mulţi câştigători ai alegerilor locale din anul precedent au plecat la Bucureşti, pentru a ocupa funcţii în administraţia centrală. Astfel, locul lui Liviu Dragnea din fruntea Consiliului Judeţean Teleorman, pe care nimeni nu-l mai râvnise la modul realist de ani buni, a fost luat de tânărul Adrian Gâdea, care şi-a propus, declarativ, să continue politicile administrative din Teleorman pe linia moştenită de la predecesorul său. Între timp, în PDL Teleorman se pregăteau noi mişcări strategice, care au culminat cu preluarea funcţiei de preşedinte al organizaţiei de către Teodor Niţulescu, după ce Marian Zlotea, dezamăgit de rezultatele obţinute în alegerile parlamentare, a decis să demisioneze. Şi, încetul cu încetul, lucrurile au început să se reaşeze în plan administrativ judeţean. Locul lăsat liber la Nicolae Mohanu la Primăria Turnu Măgurele a fost ocupat de actualul primar, Dănuţ Cuclea, locul lăsat liber de viceprimarul Ică Florică Caloră la Primăria Alexandria a fost ocupat de fostul consilier al lui Zorinel Niculcea, Eduard Oprea, iar Zorinel Niculcea a fost înlocuit din funcţia de prefect. Din păcate, cu scandal. Pentru că ne aducem cu toţii aminte cât de neinspirată a fost schimbarea lui Zorinel Niculcea cu Marin Cune, şef de cancelarie al Prefecturii, acesta din urmă fiind incompatibil cu demnitatea publică râvnită. Liberalii s-au agitat la acea vreme destul de mult pentru a evita o situaţie complicată, determinată de o eventuală dorinţă a PSD-ului de a-şi impune om la Prefectură, aşa că l-au trimis în funcţia de prefect pe Liviu Dumitraşcu, personaj şters şi destul de neimplicat în viaţa publică până atunci.

Opoziţia a fost, încă de la începutul anului, destul de tăcută, lucru puţin anticipat de opinia publică, aceasta aşteptându-se ca Teodor Niţulescu, vocal şi temperamental cum se dovedise în timp, să facă realmente o politică agresivă la adresa Puterii. Acest lucru nu s-a întâmplat, dimpotrivă, de câte ori a fost întrebat de ce nu face Opoziţie, Niţulescu declarând că a decis să se maturizeze şi să nu mai atace pe nimeni. Pe de altă parte, multe lucruri în 2013 nu s-au construit în interiorul PDL. Ba chiar s-au mai pierdut, pe alocuri, elemente importante. Adrian Bădulescu, fostul lider alexăndrean al democrat-liberalilor, dezamăgit de felul în care a fost gestionată problema candidaturilor la alegererile parlamentare, s-a retras cu totul din viaţa politică în acest an. Înfiinţarea, mai târziu, a Partidului Mişcarea Populară a mai rupt din PDL o parte dintre susţinătorii făţişi ai fostului deputat Adrian Florescu.  Alte forţe de Dreapta, exceptând Partidul Forţa Civică, nu s-au mai afirmat pe scena politică autohtonă şi, de regulă, se poate spune că 2013 a fost pentru Dreapta politică din Teleorman un an al muţeniei şi neimplicării.

Un alt scandal care a ţinut prima pagină a ziarelor din judeţ în luna aprilie a acestui an a fost legat de atitudinea unui parlamentar ales pe listele PP-DD, care a avut grijă să fie exponentul teoriei că mâna care hrăneşte trebuie să-şi asume şi muşcătura. Este vorba despre deputatul Alin Bucur, consiliat făţiş de către Samuel Calotă, care şi-a trădat partidul care l-a trimis în Parlament, pentru că a crezut puţin mai mult decât îi permiteau datele genetice că poate face politică şi pe cont propriu. Timpul va demonstra că Bucur poate exact atât cât părinţii săi îi vor finanţa moftul de a fi politician, nu mai mult… Plecarea, mai târziu, din PP-DD a senatorului Florinel Dumitrescu, personaj la fel de lipsit de stofă pentru a face politică în aceeaşi măsură ca Alin Bucur, l-a determinat pe liderul PP-DD Teleorman, Liviu Neagu să se ocupe foarte serios de reorganizarea organizaţiei judeţene. Mai târziu, spre sfârşitul anului, acesta şi-a şi anunţat candidatura, de la un loc foarte bun, la alegerile europarlamentare din 2014 iar organizaţia judeţeană şi-a luat angajamentul că va munci mai mult decât oricând pentru ca PP-DD Teleorman să se ridice din nou în preferinţele populaţiei.

Prin luna martie, mediul politic judeţean vuia de o nouă lovitură în PDL: Adrian Florescu se pregătea să părăsească organizaţia, având ca prim scop reculegerea de după înfrângerea de la parlamentare şi apoi, implicarea într-un nou proiect politic, care mai târziu s-a dovedit a fi realizabil, prin înfiinţarea, la nivel naţional, a Partidului Mişcarea Populară.

În ceea ce priveşte raporturile din interiorul USL la nivel judeţean, acestea au fost aproape permanent tensionate, chiar dacă majoritatea mutărilor s-au făcut într-o manieră obscură şi, ca notă generală, USL Teleorman nu şi-a spălat niciodată rufele murdare în public. Au existat, pe alocuri, unele declaraţii care denotau anumite tensiuni în USL, dar nimic n-a reuşit să rupă alianţa şi să destabilizeze situaţia care se prelungeste, se pare, şi în 2014.

Toamna anului 2013 a fost momentul în care au început reorganizările în interiorul partidelor, la toate nivelurile: local şi judeţean. În toate cazurile, pentru şefia organizaţiilor a fost vorba de un singur candidat, pentru că politicienilor teleormăneni nu le place să lupte, ci doar să câştige, aranjându-şi dinainte apele. Astfel, Marin Almajanu şi-a păstrat poziţia în cadrul PNL, dar a deschis porţile partidului şi către noi resurse umane. Din acest punct de vedere, trecerea fostului lider al Partidului Forţa Civică Teleorman, Eugen Pîrvulescu către PNL a fost privită ca o posibilitate de schimbare a perspectivei în partid şi se pare, cei care au crezut asta nu s-au înşelat, pentru că Pîrvulescu a devenit, în prezent, singurul liberal vizibil în spaţiul public, acţiunile umanitare fiind, până acum, principala sa preocupare.

Teodor Niţulescu şi-a consolidat poziţia în PDL Teleorman, devenind în această toamnă liderul ales al organizaţiei judeţene, dar, în mod suprinzător, şi-a păstrat atitudinea împăciuitoare şi nu pare foarte dispus să schimbe asta nici în continuare, lucru pe care l-a declarat public. Desigur, trebuie menţionată şi ascensiunea omului de afaceri Florin Titirişcă, personaj mai puţin vizibil până în 2013, dar extrem de activ din punct de vedere politic anul acesta, de când are dubla calitate de consilier local şi de lider al organizaţiei municipale Alexandria a PDL. Mai mult, Titirişcă este singurul politician al Opoziţiei care îşi asumă, în mod consecvent critici la adresa actualei Puteri, indiferent de postura din care face declaraţiile.

Despre mutări politice în PSD Teleorman nu s-a scris şi nu s-a vorbit foarte mult. Probabil, pentru că n-au fost. Pentru că în 2013, pesediştii teleormăneni au ales să administreze şi să se focalizeze mai puţin pe partea de mediatizare şi promovare a acţiunilor lor. Din fericire, nici Opoziţia nu a fost foarte combativă, deci, per ansamblu, anul 2013 a fost unul destul de armonios din punct de vedere politic. Ceea ce nu se poate anticipa în legătură cu anul viitor, an electoral, alegerile europarlamentare fiind un nou test pe care partidele vor fi obligate să-l treacă pentru a se confirma sau reconfirma, după caz.

3 Comments

  1. Tanase sindicalistu

    Prefectul Liviu dumitrascu spune totul:incompetenta,fala si multa multa prostie!!!!!
    P.S. cine te facut din electrician om cu scoala?!!!!

  2. Acest articol are ca esenta, celebra fraza a lui Gica Hagi; sa fie bine ca sa nu fie rau!

  3. O retrospectiva mai mult decat corecta pt final de 2013, insa nu am cum sa nu observ ca in realitate, politica si partidele politice teleormanene sunt precum fratii suparati chemati acasa de tatal impaciuitor. In realitate toti isi dau mana de fiecare data cand au ocazia, lovindu-se unul de celalalt in mediul privat. Iar asta nu poate sa fie decat o simulare politica, fiindca nimeni nu deranjeaza pe nimeni, scopul actorilor de pe scena politica teleormaneana este „un loc cat mai caldut”. Intrebarea publica este simpla: De ce functia este mai importanta decat prerogativele ei?! Vreau sa fiu Prefect, Consilier Local, Viceprimar sau Mare Director ca sa fac intradevar ceva ?! Sau doar cati bani imi revin in buzunar e tot ceea ce conteaza ?!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.