“Respectați-vă promisiunile: asigurați educație incluzivă și de calitate pentru toți copiii!”, campanie derulată de Casa Corpului Didactic Teleorman

Casa Corpului Didactic Teleorman, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Școala Gimnazială nr. 5, Colegiul Național Pedagogic ”Mircea Scarlat” Alexandria, şi-au propus, sub sloganul ”Respectați-vă promisiunile: asigurați educație incluzivă și de calitate pentru toți copiii!”, să atragă atenția guvernelor și liderilor din întreaga lume asupra faptului că o educație publică de calitate și incluzivă reprezintă o premisă absolut necesară pentru orice sistem democratic. Activitatea ce a avut drept scop combaterea crizei globale din domeniul educaţiei s-a desfăşurat vineri, 11 mai, la sediul Casei Corpului Didactic Teleorman, iar la eveniment au participat  elevi ai Colegiului Național Pedagogic Alexandria, Şcolii Gimnaziale “Ștefan cel Mare” Alexandria, Școlii Gimnaziale nr. 5 Alexandria, Liceului Tehnologic Măgura, Școlii Gimnaziale nr. 1 Mârzănești.

Au luat parte la acţiune viceprimarul municipiului Alexandria, Augustin Ioan, comisar de poliţie Crina Godu, din cadrul Inspectoratul Județean de Poliție, inspector Estera Ligia Stancu, inspector şcolar în cadru Inspectoratului Şcolar Județean Teleorman, dar şi Marin Cristian, director al Școlii Gimnaziale ”Ștefan cel Mare”.

Pentru ca fiecare copil din România să se bucure de accesul la o educație publică de calitate, incluzivă și gratuită, să beneficieze de șanse egale la o educație de calitate, participanții la ediția din acest an a Campaniei Globale pentru Educație solicită autorităților române îmbunătățirea finanțării educației ( creșterea alocărilor pentru educație, astfel încât finanțarea să fie cu adevărat suficientă pentru a asigura condiții normale de educație pentru toți copiii și pentru a reduce dezavantajele cu care se confruntă copiii din grupuri vulnerabile), extinderea serviciilor de tip ”Școala după școală” și asigurarea accesului gratuit la aceste servicii pentru copiii vulnerabili, precum şi asigurarea unei formări adecvate și a unui sprijin real pentru cadrele didactice, în vederea promovării educației incluzive (inclusiv sub aspectul accesului la specialiști cu rol cheie cum ar fi consilierii școlari, profesorii de sprijin, psihologi etc.).

În cadrul activității, elevii unităţilor şcolare implicate în acţiune, coordonați de cadrele didactice, au prezentat materiale referitoare la bullying-ul virtual și reguli de conduită în mediul online sub titlul ,, Un mediu școlar sigur și lipsit de violență – despre bullying și cyberbullying”.

Prin acţiunile întreprinse, factorii implicaţi în eveniment şi-au propus să scoată în evidenţă modul în care siguranţa și sănătatea (inclusiv cea emoțională) a copiilor sunt la fel de importante ca frecventarea cursurilor, iar învățarea nu poate avea loc într-un mediu școlar în care elevii se simt marginalizați, agresați sau sub amenințare.

,,Atât studiile Organizației Salvați Copiii, cât și relatările primite de la copiii, cadrele didactice și părinții cu care lucrăm ne arată că, din păcate sunt numeroase cazuri în care școlile nu reprezintă un mediu care să permită dezvoltarea armonioasă a copiilor sau un mediu în care aceștia să simtă în siguranță. Deși, pentru mulți adulți, bullying-ul poate părea un fenomen ascuns sau lipsit de importanță, impactul său negativ asupra sănătății emoționale și dezvoltării (inclusiv educaționale) a copiilor este covârșitor și reclamă intervenții specifice”, a precizat directorul CCD Teleorman, prof. Eliza Sotirescu.

Campania Globală pentru Educație este o mișcare a societății civile al cărei scop este de a combate criza globală din domeniul educației astfel încât să asigure dreptul universal la o educație publică gratuită și de calitate pentru toți copiii. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code