Social

Referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşarea grevei generale

Potrivit liderilor FSLI, în rândul cadrelor didactice afiliate acestei federaţii sindicale va fi efectuat un referendum privind declanşarea grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.

După manifestări organizate la nivel judeţean, întâlniri cu prefecţii cărora le-au înaintat liste cu revendicări pentru a fi transmise guvernului, pichetări ale prefecturilor, sindicaliştii din învăţământ din toată ţara şi-au unit forţele şi au protestat la Bucureşti în speranţa că le vor fi soluţionate cererile.

Acestora li s-au alăturat şi studenţii, reprezentanţii consiliilor elevilor şi ai asociaţiilor de părinţi. Cu toţii solicită  alocarea, începând cu 2014, a minimum şase la sută din PIB pentru Educaţie. Sindicaliştii din învăţământ mai solicită creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public; modificarea Legii educaţiei naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic; adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie 2:1. De asemenea, pe lista revendicărilor este şi depolitizarea învăţământului, astfel încât în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici, precum şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, pentru ca accentul să se pună pe latura formativă, şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

Proteste de amploare, la care au participat şi sindicaliştii teleormăneni, s-au desfăşurat săptămâna trecută la Bucureşti. Sindicaliştii spun că nu se vor opri aici, însă calendarul protestelor viitoare va fi stabilit numai după ce vor fi consultaţi toţi membri de sindicat. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.