Politic

Răzbunarea porcină

Sorin Ovidiu Bălan

După ce de Ignat, specia suinelor a fost supusă unui adevărat genocid, acum, după ce sărbătorile au trecut, se răzbună şi ea pe noi cum poate. Şi nu este vorba despre banalele intoxicaţii cu” trichinella spiralis” sau indigestii care să ne facă să ne ţinem cu mâinile de burtă. Este ceva cu mult mai grav. Răzbunarea suinelor a început, conform anunţurilor autorităţilor, de la Sibiu. Mai exact, de la Aeroportul Sibiu. Trei angajaţi se află deja în spital, cu simptome înspăimântătoare. Un zvon alarmant circulă deja prin oraş şi s-a răspândit repede prin toată ţara: gripa porcină.

Nimeni nu face însă precizarea esenţială: dacă şi când a intrat vre-un porc pe aeroport şi mai ales dacă era răcit şi a strănutat drept în nasul vre-unuia dintre lucrătorii aeroportuari, care zace acum lat în pat la spital. Pe camerele de supraveghere nu se vede niciunul.

Zilele trecute mă aflam la Turda, localitate situată la aproape două sute de kilometri de Sibiu şi am văzut deja doi oameni care, aşa cum am văzut în anii trecuţi pe la alţii care, spre deosebire de noi, beneficiau de gripa aviară, nu de cea porcină (erau în Asia şi acolo se mănâncă mai puţin porc şi mai mult orătănii), aveau măşti chirurgicale peste gură şi nas. Erau, cu siguranţă speriaţi că porcul de la Sibiu strănutase atât de tare cu faţa către Turda, încât ajunseseră şi aici, cale de două sute de kilometri, microbii ucigaşi.

Veţi spune poate că sunt inconştient. Că pericolul ne pândeşte şi eu râd. Dar nu pot să nu-mi amintesc despre episodul cu gripa aviară din anii trecuţi, că nu ne-am lăsat până când nu am importat-o şi noi din Asia, să fim în rând cu lumea. Atunci s-a dovedit a fi o mare farsă. Dar o farsă bine pusă la punct şi tare scumpă, pentru că ni s-au furat din buzunare mai mult de 23 de milioane de euro.

Adică, nu a fost nici o gripă aviară. Ci o alarmă bine ticluită, iar pe fondul panicii create, ministrul Agriculturii de atunci, domnul Gheorghe Flutur a încredinţat direct – pentru că era urgenţă, nu-i aşa şi nu mai era vreme de licitaţie – dezinfectarea noastră, fix firmei nepoatei sale, o prăpădenie care nu avea decât un singur angajat. După câteva zile s-a dovedit că lichidul pe care îl împrăştiau pe roţile maşinilor care circulau prin judeţele aflate în carantină nişte oameni îmbrăcaţi în combinezoane „Star Trek”, nu era decât apă chioară. Apă chioară, în valoare de 23 de milioane de euro. Şi de eficienţi ce au fost, nici nu s-a înregistrat vreun un caz la noi.

De aceea cred că ar trebui să fim foarte atenţi. Atunci, un fluture s-a îmbogăţit de pe urma unor orătănii. Acum, cine ştie ce animal visează să se îmbogăţească de pe urma porcilor. Sau cine ştie ce porc vrea să se îmbogăţească de pe urma noastră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.