Politic

Război pe stradă

Sorin Ovidiu Bălan

Continuăm, cu inovaţiile noastre politice, să ne uimim atât partenerii din Uniunea Europeană, cât şi pe cei din NATO. Pentru prima oară într-o ţară care se pretinde civilizată, Puterea cere cetăţenilor să iasă în stradă. De regulă, manifestaţiile sunt organizate de către Opoziţie, care şi prin această modalitate, trage de mânecă Puterea. Este adevărat, mai există manifestaţiile de mulţumire, sau mai exact de automulţumire, în care oamenii sunt scoşi în stradă pe bază de tabel, li se pune un steag sau un portret în braţe şi defilează prin faţa tribunei, strigând îndemnaţi de activiştii de partid că le este bine, deşi lor le este rău. Dar vremea acelor manifestaţii a apus de mai bine de douăzeci de ani. Atunci ce să fie?

Traian Băsescu: „Îi voi chema pe români să se apere în stradă de acciza lui Ponta”.

Liviu Dragnea: “Îl aştept pe Băsescu să cheme lumea în stradă. Poate chemăm şi noi şi tranşăm lucrurile acolo.”

Regula cu Opoziţia care face manifestaţii de protest a căzut. Traian Băsescu este preşedintele Românie, deci la putere. Liviu Dragnea este vicepremier, deci, la putere. Puterea se războieşte cu puterea, pe seama oamenilor necăjiţi. Şi asta sună a război civil.

La Băsescu, chemarea în stradă ar mai avea o logică. Oamenii să se apere de scumpiri. Dar de ce nu-i apără el, dacă-l doare aşa de tare de ei, din poziţia de om care ocupă cea mai înaltă funcţie în stat. Şi, oricum, este prea târziu. Vă mai amintiţi când, pe vremea primei suspendări, Traian Băsescu a chemat lumea în stradă? Şi lumea a ieşit. Atunci a promis că se va întâlni cu oamenii din trei în trei luni în Piaţa Universităţii. Poate prins cu treburile ţării, Băsescu a pierdut noţiunea timpului, dar noi nu am uitat că de la promisiunea cu întâlnirea au trecut ceva mai mult de trei luni.

La Dragnea însă, chiar că nu are nici o logică. Oamenii pe care îi va scoate în stradă, vor manifesta pentru ce? Să le crească preţurile? Să se scumpească alimentele de bază? Să crească facturile la utilităţi?

Nu vă miraţi. Obiceiul există deja. La recenta naştere a USD, a moşit şi doctorul Sorin Oprescu, nimeni altul decât primarul Capitalei, singurul primar de pe planetă care a cerut mărirea chiriei pe care o plăteşte pentru sediu, instituţia pe care o conduce.

Oprescu visează să ajungă pe mâna USD, preşedinte. Şi să nu ne mirăm atunci dacă va cere din proprie iniţiativă mărirea dobânzii pentru România, la împrumuturile de la FMI.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.