Social

“Rămâi la fel! Drogurile lasă urme!” – cea mai amplă campanie antidrog, lansată de Prefectura Teleorman

antidrog_siteMonica DUMITRESCU

Pornind de la amploarea pe care traficul şi consumul ilicit de substanţe cu efect halucinogen a luat-o, în special în rândul tinerilor, Instituţia Prefectului Teleorman a iniţiat o campanie sub genericul “Rămâi la fel! Drogurile lasă urme!” care are ca scop prevenirea şi combaterea acestui fenomen. Este cea mai amplă campanie de acest gen iniţiată până acum în Teleorman, Prefectura având ca parteneri în desfăşurarea acesteia alte şapte instituţii cu competenţe în domeniu: Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul de Poliţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Direcţia de Sănătate Publică, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, alături de care vor veni şi unităţile de învăţământ de pe raza judeţului, cât şi administraţia publică locală.

Campania a fost lansată oficial joi, 26 februarie, de Instituţia Prefectului, în prezenţa reprezentanţilor tuturor partenerilor. Cu acest prilej, prefectul Daniela Carmen Dan a precizat că ideea organizării acestei campanii a venit după ce mai mulţi tineri din câteva judeţe ale ţării au ajuns la spital în stare gravă în urma consumului unei substanţe periculoase. “Noul drog care a creat mari probleme în judeţe precum Galaţi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Iaşi, Vrancea ne-a făcut să tragem un semnal de alarmă, fiind un substituent extrem de periculos, respectiv un amestec de îngrăşământ de flori comandat online din SUA sau China, otravă de şoareci, acetonă şi ceaiuri de plante, comercializat ulterior cu 10 lei pliculeţul”, a spus prefectul Daniela Carmen Dan.

Aceasta a mai precizat că, înainte de lansarea campaniei, la iniţiativa Instituţiei Prefectului, s-a desfăşurat o anchetă în cadrul căreia au fost chestionaţi aproximativ 15000 de elevi teleormăneni din clasele VII-VIII şi IX-XII. La această anchetă au lucrat 30 de psihologi, sociologi şi medici din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi din cadrul Compartimentului de promovare şi evaluare a sănătăţii al DSP Teleorman.

Chestionarul privind supravegherea comportamentelor de risc la tineri a cuprins 21 de întrebări. Potrivit prefectului Daiela Carmen Dan, în urma centralizării rezultatelor specialiştii au identificat câţi dintre copii au un stil de viaţă sănătos, câţi practică sport, câţi consumă băuturi alcoolice, câţi consumă substanţe ilegale sau câţi cunosc persoane care consumă astfel de substanţe. 234 de elevi au recunoscut că au consumat sau consumă în prezent substanţe cu efect halucinogen, cei mai mulţi dintre aceştia lăsându-se influenţaţi de anturaj. Alţi elevi au recunoscut că au cedat în faţa drogurilor pe marginea unor evenimente importante, din proprie iniţiativă ori din alte motive.

“Rezultatele celor mai sugestive întrebări indică şi faptul că aproximativ 18% dintre adolescenţi recunosc fenomenul consumului de droguri în jurul lor, dar prea puţini au dat dovadă de spirit civic luând atitudine pentru stoparea acestor comportamente”, a spus prefectul judeţului Teleorman.

Principalele obiective ale campaniei antidrog lansată de Instituţia Prefectului Teleorman sunt: informarea elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice despre cauzele, condiţiile favorizante şi determinante ale consumului de droguri şi substanţe halucinogene, motivaţiile consumului, implicaţiile şi consecinţele psiho-individuale, socio-profesionale şi normativ penale ale comportamentului de consum. Campania vizează, de asemenea, promovarea în şcoli şi licee, a stilului de viaţă sănătos şi combaterea viciilor.

Acest lucru se va face prin întâlniri cu tinerii în cadrul unităţilor de învăţământ, dar şi cu părinţii acestora, în cadrul cărora vor fi prezentate materiale video cu impact emoţional, vor fi lansate dezbateri, iar specilişti din domeniu vor transmite mesaje în vederea conştientizării efectelor consumului de droguri.

O primă întâlnire cu părinţii tinerilor a avut loc joi seara la Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” din Alexandria, întâlnirea cu elevii acestei unităţi de învăţământ fiind programată pentru vineri, 27 februarie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.