Economie

“Rabla” 2015 întârzie

Deşi se anunţase că în februarie se va lansa Programul “Rabla“, care ar fi trebuit să fie operaţional la mijlocul lunii martie, acesta nu poate fi pus în aplicare. Până la această dată nu există un act normativ care să aprobe noile condiții din acest program de reînnoire a parcului auto. Pe 16 februarie se depusese spre dezbatere publică timp de zece zile proiectul de ordin al Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru aprobarea ghidului de finanţare a “Programului de stimulare a reînnoirii parcului auto“, potrivit Legii nr. 52/2003 privind tranparența decizională. Până acum însă, nu a fost elaborat actul normativ care să le permită românilor să beneficieze de tichete, prin Programul “Rabla“, la achiziționarea unui autovehicul nou, ceea ce a făcut imposibilă demarea acestuia în luna martie.

Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prima de casare va rămâne, în acest an, la 6.500 de lei, iar eco-bonusul destinat celor care vor să cumpere o maşină ecologică a fost majorat de trei ori, de la 500 la 1.500 de lei. Sistemul electronic de alocare a voucherelor din Programul “Rabla” rămâne valabil în acest an, a adăugat ministrul Mediului.

Pentru ediţia din 2014 a Programului “Rabla” au fost alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice. La nivelul judeţului Teleorman, numărul teleormănenilor care au făcut rezervări pentru a beneficia de tichete pentru achiziţionarea de maşini noi a fost destul de mic. Nici 100 de teleormăneni nu au apelat la acest program pentru a-şi schimba maşina veche cu una nouă. La finele lunii iulie, doar circa 60 de teleormăneni erau inscrişi în cursa pentru o maşină nouă prin programul amintit. Cei mai mulţi spun că îşi doresc achiziţionarea unei maşini noi, dar diferenţa pe care trebuie să o achite după ce primesc bonusul este mult prea mare comparativ cu puterea financiară şi câştigurile salariale de care dispun. În ceea ce priveşte firmele autorizate, la nivel judeţean, doi dealeri auto din Teleorman au putut desfășura activități specifice din cadrul programului în 2014. Acestea au fost Plus Auto Com, din Alexandria şi Auto Cora Group SRL, din comuna Nanov. Primul a primit validarea pentru autoturisme marca Ford, iar pentru cea de-a doua validarea a fost pentru maşinile marca Opel.

Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani şi-au putut achiziţiona o maşină nouă prin program, pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care s-a alocat electronic. Pentru ediţia din anul anterior, bugetul total a fost de 140 de milioane de lei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.