Puteri sporite pentru polițiști începând cu finalul lunii ianuarie. Ce se schimbă

Polițiștii vor avea puteri sporite și mai multă autoritate de la sfârșitul acestei luni, când intră în vigoare legea ce le dă dreptul să intre în locuințele suspecților fără acordul proprietarilor. Astfel, începând cu data de 26 ianuarie, oamenii legii vor putea intra în locuință fără a avea acordul proprietarilor, iar refuzul de legitimare se poate sancționa cu o amendă de trei ori mai mare ca în prezent.

Poliţistul nu va mai trebui să bată la uşă și să prezinte mandatul, dacă vrea să intre într-o locuinţă, atunci când are indicii că acolo cineva se află în pericol – victima unei violenţe domestice, sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii – dacă există suspiciuni că ar fi o persoană decedată înăuntru. De asemenea, polițistul poate pătrunde în locuință fără acordul proprietarului pentru a prinde autorul unei acțiuni flagrante sau dacă are informaţii că acolo s-ar ascunde un terorist.

Modificările ce vor intra în vigoare la finalul acestei luni sunt cuprinse în Legea nr. 192 din 2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, publicată în Monitorul Oficial pe 28 octombrie 2019. Legea modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.

Reguli mai dure la refuzul legitimării

Dincolo de puterile sporite pe care le vor avea polițiștii, noua lege vine și cu reguli mai dure în ceea ce priveste legitimarea. Astfel, amenda crește și de trei ori în cazul refuzului unei persoane de a se legitima, de la 500 de lei cât este în prezent poate ajunge și la 1.500 de lei.

În cazul în care se va ajunge la un control corporal, polițistul poate cere cetățeanului să țină mâinile la vedere, iar noile reguli spun că agentul are dreptul să-i ceară cetățeanului să stea în poziție culcat sau orice în altă poziție pe care polițistul o consideră inofensivă.

Și oamenii legii se legitimează

Potrivit noilor norme legale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul este obligat să își facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel: dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui și prenumelui, precum și a unității de poliție din care face parte; dacă este în ținută civilă, prin prezentarea verbală a numelui, prenumelui și a unității de poliție din care face parte, precum și a legitimației de serviciu sau a insignei.

Prin excepție, atunci când siguranța polițistului sau rezultatul intervenției ar putea fi periclitate, polițistul își face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil, caz în care intervenția polițistului se face prin anunțare: „Poliția!”

În ce condiții o persoană poate fi dusă la secție

Polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când: nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Totodată, polițistul are obligația de a raporta șefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul poliției, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu. Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale. Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată.

De asemenea, polițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după finalizarea activităților sau a măsurile legale care se impun.

Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă. În schimb, dacă în cadrul verificărilor se constată existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se procedează conform normelor de procedură penală.

Leave a Comment

*

code