Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Propunerea privind creşterea alocaţiei la 200 de lei, respinsă de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a respins, marţi, 19 septembrie, propunerea legislativă iniţiată de PNL privind majorarea la 200 lei a cuantumului alocaţiei de stat pentru copii.

Comisia pentru muncă a propus respingerea iniţiativei legislative pentru modificarea art.3 alin.(1) din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, “întrucât măsurile propuse implică cheltuieli bugetare suplimentare, iar iniţiatorii nu precizează sursele financiare necesare”.

Pentru respingerea iniţiativei legislative a liberalilor s-au pronunţat favorabil toţi cei trei deputaţi PSD de Teleorman, respectiv Liviu Dragnea, Violeta Răduţ şi Valentin Boboc, precum şi deputatul ALDE Calotă Florică Ică.

“Până la 2 ani, alocaţia este de 200 lei, cu explicaţia neoficială că intenţia este de a-i ajuta pe părinţi cu scutecele. În mod discriminatoriu, după vârsta de 2 ani (şi 3 ani pentru copiii cu dizabilităţi), alocaţia coboară la 42 de lei, în condiţiile în care necesităţile copilului şi cheltuielile părinţilor cresc exponenţial cu anii. Dar, poate că legiuitorul s-a gândit că un copil de 2 ani poate să meargă la muncă şi să îşi câştige banii de trai singur. (…) Actualizăm anual pensii şi salarii, dar tratăm copiii ca pe cetăţeni de mâna a doua. În Uniunea Europeană media sumei destinate cheltuielilor cu minorii în întreţinere depăşeşte 100 euro. Şi, în multe dintre statele europene, cuantumul alocaţiei creşte începând de la al doilea sau al treilea copil. Pentru exemplificare, Germania alocă 184 euro pentru primii doi copii, apoi 190 euro si 215 euro. Şi restul ţărilor europene pornesc de la sume decente alocate primului copil: Irlanda – 148 euro, Danemarca – 145 euro, Marea Britanie 105 euro, Franţa – 120 euro, Norvegia – 129 euro. În România, însă, alocaţia de stat pentru copii este universală, indiferent de numărul de copii ai unei familii şi de celelalte condiţii familiale “, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege respins de camera inferioară a Parlamentului.

Iniţiativa legislativă a fost respinsă anterior şi de Senat, însă votul dat în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, este unul decisiv. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code