Proiectul legislativ privind majorarea amenzilor pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială a fost adoptat de Senat

Senatul a adoptat luni, 5 februarie, cu 88 de voturi „pentru” și 10 abțineri, o propunere legislativă care prevede amenzi mai mari pentru deteriorarea sau mutarea, fără drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistică şi rutieră, precum şi pentru înjurături, ameninţări şi gesturi obscene în publi. De asemenea, proiectul de lege prevede amenzi mai mari şi pentru cei care tulbură liniştea locatarilor între orele 22-00-08.00 şi 13.00-14.00 şi cei care aruncă asupra unei persoane sau construcţii cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene, cu efect paralizant ori corosive.

Iniţiativa legislativă prevede creşterea amenzilor pentru săvârşirea de gesturi obscene în public, ameninţări cu acte de violenţă, deteriorarea sau mutarea, fără drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistică şi rutieră ori a celor care semnalează existenţa unui pericol pentru viaţa persoanelor, de la sume cuprinse între 200 şi 1.000 de lei la sume cuprinse între 400 şi 1.200 de lei.

De asemenea, săvârşirea în public de gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora sau aruncarea asupra unei persoane sau construcţii cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene, cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu au rezultat vătămări ale integrităţii corporale ori pagube materiale, se produc în instituţii de învăţământ, sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, fapte sancţionate în prezent cu amenzi între 1.000 lei şi 3.000 lei, vor fi majorate, sumele prevăzute în proiectul liberalilor fiind între 2.500 de lei şi 4.000 de lei.

Pe de altă parte, amenzile pentru cerşetorie sau alarmarea publicului şi a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol fără motiv întemeiat, refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale sau lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol, cuprinse, în prezent, între 100 lei şi 500 lei vor creşte, acestea urmând să fie curpinse între 300 şi 800 de lei.

Totodată, amenzile aplicate pentru constituirea unui grup în scopul de a săvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice, organizarea sau participarea la jocuri de noroc neautorizate, prostituţie sau comercializarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate în magazinele neautorizate vor fi majorate de la 500 – 1.500 lei, în prezent, la 700 lei la 1.800 de lei.

Amenzi cuprinse între 700 şi 1.800 de lei ar urma să plătească şi cei care tulbură liniştea locatarilor între orele 22-00-08.00 şi 13.00-14.00 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui instrument muzical la intensitate mare în localuri.

Proiectul de lege este iniţiat de un grup de 14 senatori şi deputaţi liberali, printre care şi deputatul PNL de Teleorman Mara Calista şi senatorul PNL de Teleorman Eugen Pîrvulescu.

După votul favorabil primit în Senat, iniţiativa legislativă va merge în Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code