Social

Programul de vizite aproape continuu perturbă activitatea la Spitalul Judeţean Alexandria

Accesul rudelor în spitale ar trebui să se facă mai uşor de trei săptămâni, de când se aplică un ordin al Ministerului Sănătăţii, care prelungeşte şi programul de vizite. Acest ordin dă posibilitatea rudelor pacienţilor să petreacă mai mult timp în spital cu rudele bolnave. Potrivit Ordinului 1284/2012, publicat în Monitorul Oficial pe 21 decembrie 2012, Ministerul Sănătăţii a decis că programul de vizită al pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri, în intervalul orar 15.00 -20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, programul de vizită se realizează între orele 10.00-20.00.

În acest sens, ministerul nu a organizat vreo dezbatere publică, iar ordinul a stârnit deja controverse, managerii de spitale fiind nemulţumiţi de noile reglementări legislative, aceştia având însă posibilitatea să aducă anumite amendamente la ordin, ce ar urma să fie trimise Ministerului Sănătăţii.

Uşor de spus, greu de făcut. Odată emis ordinul şi publicat în MO, acesta trebuie respectat, însă unităţile sanitare spitaliceşti din România nu au fost nici pe jumătate pregătite pentru o asemenea măsură, deoarece ordinul, la impunerea unui program fix de vizită la nivel naţional, a perturbat întreaga activitate a unei unităţi din cauza faptului că extinderea programului de vizită presupune un flux mai mare de persoane din afară care să aibă acces în spital, lucru ce atrage după sine o reorganizare majoră a unităţilor sanitare, acestea neputând face faţă unei asemenea aglomerări. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria s-a conformat regulilor impuse de Ministerul Sănătăţii şi le va permite vizitatorilor să-şi vadă rudele sau apropiaţii mai mult timp, după cum ne-a precizat managerul spitalului Valentin Filip. Asta nu înseamnă că şi problemele de reoganizare au fost rezolvate. Nici pe departe, mai ales că Spitalul Judeţean se află într-un amplu proces de reabilitare, funcţionând la capacitate redusă, anumite sectoare fiind închise pentru reabilitare, iar pacienţii şi întreaga activitate din corpul supus reabilitării au fost mutaţi în cele care nu s-au închis.

O primă problemă semnalată de directorul medical al spitalului Ioana Zahiu, este cea referitoare la faptul că ordinul prevede că un pacient nu poate fi vizitat decât de maxim 2 persoane în acelaşi timp, pe o perioadă de o oră şi nu pot fi vizitaţi mai mult de doi pacienţi în acelaşi timp. Însă, având în vedere că saloanele sunt suprasolicitate, numărul paturilor fiind suplimentat din cauza reabilitării, pacienţii din corpul unde se fac lucrări fiind redistribuiţi în celelalte saloane, sunt rude care nu-şi mai pot vizita bolnavii dacă se respectă programul din ordin, însă interzicerea accesului contravine drepturilor aparţinătorilor. Dacă se cere ca timpul de şedere la pacient să fie redus de la o oră la 10-15 minute, iar se încalcă drepturile prevăzute de ordonanţă, “greu de pus în practică, nu ne încadrăm în timp”, a adăugat Ioana Zahiu.

Până la apariţia ordinului ministerial, pacienţii puteau fi vizitaţi într-un interval de două ore în timpul săptămânii şi trei ore în zilele de sâmbătă şi duminică. Pentru ca totul să se desfăşoare în condiţii normale, conducerea SJU Alexandria face eforturi considerabile. “Noi am făcut deja tot ce se poate, am solicitat şi suplimentări de paturi, iar în tot acest timp facem tot posibilul să ne putem organiza, să avem absolut tot ce ne trebuie şi mai ales echipamente de protecţie pentru cei care vin în zonele de Terapie Intensivă. Toate acestea se fac pentru combaterea infecţiilor, nu numai pe sectorul de ATI, ci şi pe saloane, deoarece orice persoană din afară poate veni cu o infecţie, mai ales acum când este sezonul infecţiilor respiratorii”, a declarat directorul medical al SJU. Referitor la declaraţia lui Raed Arafat care spunea că ordinul este un pas înainte, că spitalele nu sunt închisori şi că actul normativ este o deschidere totală către bolnavi şi familiile lor, directorul medical al spitalului din Alexandria a precizat că nici până acum nimeni nu şi-a dorit să ţină departe pacienţii de familii. Mai mult decât atât, a subliniat că, în cazul pacienţilor critici, vizitatorii au fost primiţi de fiecare dată, dacă starea de sănătate a rudelor a fost gravă.

“Ne trebuie echipamentele pentru protecţie şi mai trebuie să luăm în calcul că medicii fac seara tratamente şi, mai nou, prin ordin, trebuie să stea de vorbă cu aparţinătorii despre starea de sănătate a pacienţilor, fapt care contravine dreptului la confidenţialitate, deocamdată încă în vigoare. Adică, dacă soţul cere detalii despre starea soţiei, medicul nu poate furniza nici o informaţie fără acordul soţiei, a fost un exemplu. Este vorba despre nişte elemente de politică internă, însă vor fi suplimentate toate cele necesare, echipamente de protecţie, materiale sanitare şi materiale dezinfectante. De aceea nu puteam implementa sistemul atât de rapid”, a menţionat dr. Zahiu. “Programul prelungit de vizite atrage după sine un consum mai mare de materiale sanitare şi dezinfectant, dar şi de resurse de personal. Practic, programul de vizite este aproape continuu”, a subliniat directorul medical. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.