Economie

Procedură simplificată privind documentele necesare la depunerea cererii unice pe suprafaţă

APIA se află în plină campanie de preluare a cererilor unice și pentru că foarte mulți fermieri spun că nu știu ce obligații au și ce trebuie să facă, nedumeriri şi nelămuriri exprimate de fermierii teleormăneni atât la întâlnirile special stabilite de Instituţia Prefectului cu aceştia, dar şi la audienţele în teritoriu, reprezentanţii APIA care au însoţit prefectul de Teleorman la desele întâlniri cu fermierii, dar şi la audienţele de la Piatra şi Vităneşti, le-au explicat celor care doresc să depună cereri pe suprafaţă schimbările aduse Ordonanței subvențiilor și, implicit, Ordinului de ministru care clarifică criteriile de eligibilitate, modificări făcute cu scopul simplificării procedurii la depunerea cererii unice prin renunţarea la unele acte. De altfel, aceştia le-au spus şi care sunt documentele ce trebuie prezentate pentru plata pe suprafaţă, documente fără de care cererile nu pot fi depuse.

Principala problemă ridicată a fost cea legată de adeverinţa de la primărie prin care se face dovada terenului exploatat, pentru că aceasta trebuie să conţină date din Registrul Agricol 2015, registru care încă nu este întocmit. În acest sens, reprezentanţii APIA spun că pentru anul acesta se utilizează informațiile din Registrul agricol 2014 sau un document imprimat/printat din Registrul agricol în format electronic, certificat de emitent, iar adeverința se obţine de la primăria pe raza căreia se află terenurile exploatate, la care se atașează copiile conforme cu originalul din Registrul agricol.

Alte documente sunt copii conform cu originalul ale titlului de proprietate sau ale altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului, pentru terenul aflat în proprietatea. În cazul în care fermierul persoană fizică nu deţine titlul de proprietate, poate prezenta în locul acestuia adeverinţa eliberată de primăria pe raza căreia este situat terenul în cauză, în conformitate cu datele înscrise în registrul agricol şi o declaraţie pe propria răspundere, din care să reiasă motivul privind lipsa titlului de proprietate. Declaraţia pe propria răspundere se dă în faţa secretarului primăriei sau în faţa notarului public.

Pentru terenul aflat la dispoziţia fermierului sub alte forme decât în proprietate, fermierul prezintă tabelul centralizator cu contractele de arendă, contractul de concesiune, contractul de asociere în participaţiune, contractul de închiriere, contractul de comodat, precum şi contractul de concesiune/arendă încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului. Contractele sunt păstrate de fermier în eventualitatea unor controale, iar pentru terenul utilizat de fermier aflat la dispoziţia sa sub alte forme decât cele scrise mai sus, fermierul prezintă doar adeverinţa solicitată de la primăria pe raza căreia se află terenul în cauză. Registrul agricol 2015-2019 este documentul pe baza căruia se demonstrează că terenul este la dispoziţia fermierului.

Verificările în teren sunt făcute de funcționarii APIA. Chiar dacă cererea unică are aproape 30 de pagini, în formula aprobată de Regulamentul european, adică aceeași cerere atât pentru fermierii din producția vegetală cât și pentru crescătorii de animale, nu trebuie completate toate rubricile decât acelea care-l privesc pe fermier și care se referă la schemele de plată solicitate de acesta. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.