Politic

Problemele alegerilor parlamentare – interviu cu Timotei Stuparu

Ioan DUMITRESCU

Apropiatele alegeri parlamentare, temă aprigă de discuţie pentru politicieni, miză imensă pentru formaţiunile politice, şi chiar şi pentru naţiune, sunt ultimele teme de dezbatere.

Vorbind cu secretarul executiv al Organizaţiei PSD Teleorman, Timotei Stuparu, am încercat să aflăm câteva puncte de vedere ale social-democratului.

– Şi în iarna aceasta, alegerile parlamentare se vor desfăşura în acelaşi format ca în urmă cu patru ani, numai că nu vor mai fi 471 de parlamentari, şi nici măcar 300, cum s-a stabilit la Referendumul din 2009, ci poate 510-520, pe acelaşi număr de colegii, şi cu un Parlament bicameral, iar la alegeri va funcţiona în continuare păcătoasa lege a redistribuirii. Care este punctul dumneavoastră de vedere?

– Dacă revenim la chestiunea Referendumului din 2009, e de discutat, în cei trei ani de atunci, PDL a fost la guvernare şi a avut majoritate parlamentară; ar fi putut să introducă în Parlament şi modificarea Constituţiei, şi modificarea Legii electorale, dar nu s-a dorit lucrul acesta. Dacă s-ar fi ajuns la 300 de parlamentari, PDL nu şi-ar mai fi putut mulţumi parlamentarii actuali sau cei care vor veni. Referendumul acela, cuplat cu alegerile prezidenţiale, a avut ca scop prezentarea alegătorilor la vot. Ar fi trebuit modificată mai întâi Constituţia, dar nu s-a dorit acest fapt. PSD a introdus în Parlament un proiect de lege prin care se solicită votul uninominal pur, adică cel care ia cele mai multe voturi în colegiu să câştige mandatul, ca să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat, ca cel de pe locul întâi să piardă la redistribuire în faţa celui de pe locul doi sau trei.

Proiectul respectiv de lege a fost însă invalidat de Curtea Constituţională, care s-a implicat şi politic la referendumul de demitere a preşedintelui. Acum să vorbim despre cele două etape: prima este cu cei care iau 50%+1 şi după aceea ceilalţi; se face un coş naţional în care se adună restul de voturi şi se calculează un coeficient de distribuţie a mandatelor. Ca exemplu: dacă USL ia 50%+1 în toate colegiile, aceştia vor lua toate mandatele, iar ceilalţi concurenţi, restul partidelor vor crea din coşul naţional al voturilor anumite mandate prin redistribuire; şi atunci este posibil ca într-un colegiu să fie un parlamentar cu 50%+1 şi să mai vină un parlamentar, în acelaşi colegiu, la redistribuire. Aşa a dorit Curtea Constituţională a lui Băsescu.

-Aveţi cunoştinţă, va candida Liviu Nicolae Dragnea? Dar dumneavoastră?

– Liviu Dragnea este o personalitate politică marcantă în Teleorman, este secretarul general al PSD, are trei mandate de preşedinte al Consiliului Judeţean. Este o personalitate afirmată în plan naţional. Ar fi şi păcat ca o astfel de personalitate să nu joace un rol politic în Parlament, Guvern. Eu, personal, îl văd în Guvernul României. Şi eu, şi alţi colegi i-am cerut să candideze. Din postura de parlamentar poate fi ales ministru; se poate întâmpla ca, de-a lungul timpului, Guvernul să se remanieze şi atunci trebuie în continuare să facă parte din planul politicii la nivel parlamentar. De ce susţin eu ca Liviu Dragnea să ajungă ministru; Teleormanul este un judeţ sărac, cu multe speranţe, iar oamenii din Teleorman ar putea fi mult ajutaţi de ministrul Dragnea. Aceasta este o oportunitate pentru Teleorman, ca Liviu Dragnea să candideze şi să ajungă în planul politicii naţionale. Este o oportunitate pentru judeţ ca Liviu Dragnea să meargă mai sus. În ceea ce mă priveşte pe mine voi candida doar dacă voi avea spijinul Organizaţiei PSD Teleorman. Eu întotdeauna am fost un om de echipă; eu nu am făcut niciodată o declaraţie în afara echipei şi nu am fost niciodată în afara echipei. Dacă în cadrul acestei echipe, ţinând cont de faptul că am o vârstă, am o experienţă, am şi experienţă parlamentară şi administrativă, dacă acest lucru se doreşte voi spune da, dar numai alături de echipă.

– Puteţi să ne spuneţi cum vedeţi soarta colegiului senatorial 1 Turnu Măgurele – Zimnicea, colegiu care a fost câştigat de PSD în urmă cu patru ani cu Şerban Petru Mihăilescu, care mai apoi a trecut la UNPR? Va fi cedat colegiul respectiv, în cadrul Alianţei de Centru Stânga (PSD – UNPR) progresiştilor sau va rămâne PSD -ului?

– Există între PSD şi UNPR această Alianţă de Centru Stânga. Există o discuţie ca actualii parlamentari să îşi conserve, de principiu, actualele colegii din acest mandat. S-a mai stabilit, la nivelul conducerii centrale a UNPR, să îi revină 30 de mandate de parlamentari în cadrul ACS pe întreg teritoriul ţării. Din coroborarea celor două principii, s-ar putea trage concluzia ca domnul Mihăilescu să mai dorească să candideze pe Colegiul 1 Senat. Condiţia iniţială este ca domnul Mihăilescu să mai dorească să candideze în acest colegiu. Dacă va dori să candideze, intră în malaxorul discuţiilor, al negocierilor posibile, al cântăririi posibilităţilor, pentru că până la urmă este (şi) o chestie de moralitate, dacă revii într-un colegiu pe care l-ai părăsit într-un fel. De principiu, poate candida dacă doreşte, dar, practic, poate să candideze pe un alt colegiu în alt judeţ; vor fi analizate şi posibilităţile cele mai bune şi reale pentru a câştiga acest colegiu de USL.

– Există un termen limită de depunere a candidaturilor, 30 octombrie…

– Este un termen după lege; este o campanie electorală de 30 de zile în noiembrie. Eu ştiu că este o discuţie ca în data de 15 octombrie, deja toţi candidaţii să fie cunoscuţi. Se doreşte chiar a fi o mare manifestare la Bucureşti, adică o lansare naţională a candidaţilor USL.

– În altă ordine de idei, dar tot legat de alegerile parlamentare, problema privatizării Oltchim are şi un interes politic în afară de cel economic? Poate fi doar o cacealma?

– Deocamdată, nu a fost decât o licitaţie. Guvernul Ponta nu a făcut decât să ducă la capăt ce a început Guvernul PDL. Că se poate comenta asupra modului cum s-a desfăşurat licitaţia, de ce a participat persoană fizică, asta intră în felul în care a fost gândit caietul de sarcini. Azi toată lumea îşi dă seama că Dan Diaconescu nu are banii necesari; vom vedea în termen de zece zile dacă îi are sau nu îi are, dacă îi caută prin Germania, prin Rusia; Adrian Videanu caută banii pe la Ankara.

În momentul de faţă, Dan Diaconescu are şi interes economic şi politic; dar, dacă a avut interes economic, trebuie să vedem dacă are şi banii să îl susţină. Un interes politic sigur că a avut, pentru că, cu banii cu care a cumpărat caietul de sarcini, a apărut mai apoi pe toate televiziunile. Altfel, îl costa mai mult. Astfel, Diaconescu şi-a rezolvat problemele de imagine. Depinde doar cum iese din acestă strâmtorare

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.