Social

Problema colectării selective a deşeurilor şi a depozitărilor neconforme, dezbătute la APM Teleorman

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului, în cadrul conferinţei de presă organizate cu această ocazie, s-a dezbătut şi problema colectării selective a deşeurilor. Acest mod de colectare a deşeurilor, altele decât cele menajere, este o mare problemă greu de rezolvat. Gheorghe Şerban, şeful Serviciului Calitatea Mediului, din cadrul APM Teleorman, a precizat că la nivelul judeţului, în cea mai mare parte colectarea deşeurilor selectiv este rezolvată, în sensul că la Mavrodin se colectează selectiv, în anul 2014, la nivel de judeţ fiind colectate selectiv 157,3 tone de deşeuri.

O problemă despre care a vorbit specialistul APM este cea legată de neimplementarea de către operatorul economic responsabil cu colectarea deşeurilor din judeţ a unui proicet de colectare selectivă, însă, cea mai mare problemă legată de colectarea selectivă ţine de implicarea populaţiei în acest sens.

Chiar dacă la nivel judeţean ar fi pus la punct şi implementat cel mai mare proiect privind colectarea selectivă, cu siguranţă, că fără participarea şi implicarea populaţiei nu ar putea fi pus în practică. Problema este fără doar şi poate din comportamentul individual. Şi în păduri, locuri de picnic sau alte spaţii verzi “pe malul apelor sau în locurile verzi, constatăm cu durere, că sunt arumcate PET-uri şi alte ambalaje. Locurile verzi sunt afectate de prezenţa omului prin faptul că lasă în urmă multe deşeuri”, a precizat directorul APM Ion Rădulescu. Şi nu exagerează cu nimic. Toată lumea consideră că este o măsură bună deoarece “în toate ţările civilizate deşeurile se colectează selectiv”, însă chair dacă fiecare spune că este de acord cu acest tip de colectare, sunt foarte mulţi care nu o fac. Rezolvarea nu va fi cu siguranţă una uşoară în condiţiile în care procesele de educaţie şi de schimbare a mentalităţii sunt de durată, iar numărul mare al neglijenţilor şi dezinteresaţilor este mare.

Pubele colorate în galben, verde şi albastru care sunt deja instalate în cartiere nu reprezintă decât o mică parte din programul de gestionare a deşeurilor din Teleorman. Proiectul de milioane de euro prevede să se colecteze selectiv deşeurile reciclabile şi chiar să se sorteze şi prelucreze, dar şi să implementeze în rândul cetăţenilor a unui comportament european, precum nemţii sau englezii în privinţa gunoiului. Însă pentru aşa ceva nu este suficient să distribui în oraş pubele frumos colorate, ci să schimbi mentalităţi. “Nu putem face mare lucru fără ajutor din partea administraţiilor publice locale, a agenţilor economici şi al oamenilor în special”, a spus Gheorghe Şerban. O altă problemă dezbătută este cea legată de gunoiul rezultat din construcţii şi demolări, pentru care nici măcar o legislaţie bine pusă la punct nu există. Fără doar şi poate colectarea selectivă este importantă, însă pentru mulţi dintre concetăţenii noştri aruncarea gunoiului la loculul lui este o problemă. Asta pentru că pe toate drumurile găseşti deşeuri, în şanţuri, pe marginea drumurilor, străzi, trotuare, parcuri sau alte locuri unde unii dintre teleormăneni şi nu numai aleg să se debaraseze de surplusul de deşeuri din buzunarele sau maşinile proprii. Aceste gunoaie sunt în sarcina administraţiilor locale pe raza teritorială a cărora se găsesc deşeurile. Aici intervine Garda de Mediu, al cărei reprezentant în teritoriu, Dana Banu, a precizat că în toate localităţile teleormănene au fost descoperite depozitări neconforme, adică deşeuri aruncate la întâmplare. Tuturor localităţilor le-au fost date termene de remediere a problemelor. Au fost descoperite 339 de locuri de depozitări neconforme pe o suprafaţă de 178.000 de metri pătraţi. În acest moment, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Teleorman este în perioada de reverificare a zonelor unde s-au dispus măsuri. În cazul în care vor fi găsite din nou aceste depozitări vor fi aplicate amenzi. Rămâne de văzut însă care sunt mijloacele de convingere pe care le pregătesc autorităţile pentru ca oamenii să înţeleagă necesitatea aplicării proiectelor de colectare selectivă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.