Social

Probele orale ale Bacalaureatului, la final

bacMonica DUMITRESCU

Proba de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, ultima probă orală din cadrul primei sesiuni a bacalaureatului din acest an se încheie vineri. Potrivit reprezentaţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru susţinerea acestei probe s-au înscris aproximativ 2400 de candidaţi în Teleorman, peste 2000 dintre aceştia optând pentru limba engleză. Ceilalţi au ales limba franceză sau limba spaniolă. În cadrul acestei probe nu vor fi acordate note, ci se va stabili nivelul de competenţă al candidaţilor. Rezultatul va fi afişat în zilele următoare şi nu influenţează în niciun fel media generală a Bacalaureatului.

Pentru celelalte două probe orale rezultatele au fost deja afişate. La prima probă, cea de evaluarea a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, desfăşurată în perioada 10-12 iunie, mai bine de două treimi din numărul candidaţilor au obţinut cel mai înalt nivel de competenţă posibil, respectiv “utilizator experimentat”. Potrivit datelor centralizate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, au participat la prima probă orală 2472 de candidaţi, absolvenţi 2014 şi 9 candidaţi din seriile anterioare, 1678 dintre aceştia dovedindu-se “experimentaţi” în comunicarea orală în limba română. 541 de candidaţi au obţinut nivelul de competenţă “avansat”, numărul celor care au obţinut cel mai de jos nivel, respectiv ”utilizator mediu” fiind de doar 262 candidaţi.

Şi la proba de evaluare a competenţelor digitale, majoritatea candidaţilor s-au descurcat bine. Din totalul candidaţilor la Bacalaureat în această sesiune, fie că sunt absolvenţi de anul acesta, sau din promoţiile anterioare, 601 candidaţi s-au dovedit a fi utilizatori experimentaţi în utilizarea calculatorului, obţinând între 75 şi 100 de puncte la acestă probă. 902 candidaţi sunt utilizatori avansaţi (56-74 puncte), 1081 sunt utilizatori de nivel mediu (31-55 puncte) şi 403 candidaţi sunt utilizatori începători (11-30). Candidaţii care au obţinut mai puţin de 11 puncte la această probă sunt fără nivel de competenţă, în acestă situaţie aflându-se 274 de absolvenţi de liceu din Teleorman. Din fericire pentru ei, aceştia pot promova Bacalaureatul dacă obţin cel puţin nota cinci la fiecare dintre cele probe scrise, şi media generală 6, întrucât probele orale sunt doar obligatorii, nu şi eliminatorii.

 

Luni, încep probele scrise

 

Adevăratele emoţii pentru candidaţii la Bacalaureat încep însă de luni, 30 iunie, odată cu probele scrise. În Teleorman numărul total al candidaţilor înscrişi în această sesiune este 3340, 2537 dintre aceştia fiind absolvenţi din 2014, restul de 803, din promoţiile anterioare. Conform calendarului de desfăşurare a Bacalaureatului, luni, 30 iunie se va desfăşura proba la limba şi literatura română, pe care o vor susţine toţi candidaţii indiferent de profilul absolvit.

Proba obligatorie a profilului, matematică pentru real şi istorie pentru uman a fost programată pentru miercuri, 2 iulie, iar ultima probă scrisă, cea la alegere dintre celelalte didcipline ale profilului, este programată pentru 4 iulie. Cei mai mulţi dintre candidaţii de la profilul real al ales să susţină această probă la biologie, iar dintre cei de la profilul uman, la geografie.

Dacă fiecare candidat a susţinut probele orale în unitatea de învăţământ absolvită nu acelaşi lucru se va întâmpla şi la probele scrise. Inspectoratul Şcolar Judeţean Tleorman a stabilit 11 centre de examen în Alexandria, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Videle, lucrările la probele scrise urmând a fi evaluate în trei centre stabilite la Alexandria, Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele.

Astfel, în municipiul Alexandria sunt patru centre de examen: Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”, unde pe lângă absolvenţii acestei unităţi de învăţământ vor susţine bacalaureatul şi absolvenţii de la Liceul Teoretic “C-tin Noica”; Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” unde a fost arondat şi Liceul Tehnologic Drăgăneşti Vlaşca; Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” unde vor susţine bacalaureatul şi absolvenţii Liceului Teoretic Olteni; Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” (Agricol), căruia i-a fost arondat Liceul Tehnologic nr. 1 (Rulmentul).

În municipiul Roşiorii de Vede vor fi trei centre de examen: Liceul Tehnologic “Virgil Madgearu” care are arondat Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă”; Colegiul Naţional “Anastasescu” unde susţin bacalaureatul şi absolvenţii de la Liceul Tehnologic nr. 2; Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”.

La Turnu Măgurele vor fi două centre de examen: Colegiul Naţional “Unirea”, unde pe lângă absolvenţii acestei unităţi de învăţământ au fost arondaţi şi absolvenţii de la Liceul Tehnologic “Sf. Haralambie”, dar şi cei de la Seminarul Tehnologic “Sf. Calinic Cernicanul”; Colegiul Tehnic “General David Praporgescu” unde susţin bacalaureatul şi absolvenţii de la Liceul Teoretic “Marin Preda”.

Alte două centre de examen au fost stabilite la Liceul Teoretic Zimnicea unde vor veni şi absolvenţii de la Liceul Teoretic Piatra şi la Liceul Teoretic Videle unde vor susţine bacalaureatul şi absolvenţii de la Liceul Tehnologic “Andrei Şaguna” din Botoroaga.

Lucrările la probele scrise provenite de la centrele de examen din Alexandria vor fi corectate la centrul de evaluare stabilit la Liceul Teoretic “Constantin Noica” Alexandria, cele provenite din centrele de examen de la Roşiorii de Vede şi Videle vor fi corectate la Liceul Tehnologic “Emil Racovită” Roşiorii de Vede, iar cele provenite din centrele de examen de la Turnu Măgurele şi Zimnicea vor fi evaluate la centrul stabilit la Liceul Teoretic “Marin Preda” din Turnu Măgurele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.