Politic

Primul primar din ţară condamnat pentru sporurile acordate salariaţilor – Mărcuşanu rămâne primar

Abuzul în serviciu contra intereselor publice, prevăzut de art. 248 Cod penal, este fapta care i-a adus lui Emilian Mărcuşanu pedeapsa la un an de închisoare, a cărei executare este, totuşi, suspendată condiţionat, pe un termen de încercare de 3 ani.

În ce constă, de fapt, abuzul în serviciu? Este vorba despre acordarea sporurilor salariale de 24% pe care acesta le-ar fi acordat funcţionarilor din Primăria Olteni, în perioada februarie – octombrie 2012, în cuantum total de 86.000 lei.  Primarul Mărcuşanu susţine că o parte din această sumă a fost recuperată, fapt care a dus şi la achitarea lui de către Judecătoria Roşiorii de Vede în luna aprilie a acestui an, ţinând cont şi de faptul că partea vătămată, respectiv Consiliul local al comunei Olteni, nu s-a constituit parte civilă în cauză, iar primarul a avut de plătit o amendă în valoare de 500 lei şi 450 lei cheltuieli judiciare. În acest context, şi apariţia Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind amnistia fiscală, care se referea inclusiv la astfel de probleme, l-au făcut pe Mărcuşanu să răsufle uşurat.

Cu toate acestea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roşiorii de Vede nu au fost mulţumiţi de decizie şi au făcut recurs, ceea ce a dus la hotărârea pronunţată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, respectiv: “Admite recursul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roşiori de Vede. Casează, în parte, sentinţa penală nr. 82/11.04.2013 a Judecătoriei Roşiori de Vede şi rejudecând, în fond: În baza art. 248 Cp. condamnă pe inculpatul MĂRCUŞANU EMILIAN la pedeapsa închisorii de 1 an.
În temeiul art. 71 Cp, interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cp. În baza art. 81 Cp. suspendă condiţionat executarea pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.
Pune în vedere inculpatului MĂRCUŞANU EMILIAN disp. art. 83 Cp. a căror nerespectare atrag revocarea suspendării. În baza art. 71 al. 5 Cp. suspendă şi executarea pedepsei accesorii. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul -inculpat MĂRCUŞANU EMILIAN. Obligă inculpatul la 500 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”.

Cu alte cuvinte, ceea ce mulţi sperau, şi anume, revocarea lui din funcţia de primar, nu se va întâmpla, deoarece pedeapsa cu închisoare este cu suspendare, la fel şi accesoriile care se referă la dreptul de a ocupa o funcţie publică, respectiv cea de primar.

Singura explicaţie pe care primarul o are pentru această întorsătură de situaţie este aceea că totul nu are decât conotaţii politice, bazându-se mai ales pe faptul că Primăria Olteni nu este singura care ar fi acordat aceste sporuri salariaţilor, conform propriilor declaraţii, majoritatea primăriilor din ţară ar fi făcut acelaşi lucru, şi, cu toate acestea, Emilian Mărcuşanu este primul edil din ţară care a primit şi o condamnare.

Plângerea iniţială împotriva acestuia a fost făcută de către un contracandidat la primărie şi de un fost prefect. (A.N.)

4 Comments

  1. Draga Marius, imi pare rau ca replica mea nu a fost postata mai ales ca am vazut o amenintare in comentariul tau! Apropos, oare ce probleme o sa am pe viitor? Ma trimiti in spatiul Schenghen,sau ce?

  2. @marius. Auzi bai prapaditu-le,cum sari tu ba si-i ei apararea unui condamnat? chiar ai crezut ca il cunosc doar ca fotbalist? Daca nu stii sa citesti si printre randuri dute la reciclare si nu-ti mai fa catunul de ras!

  3. Cum naiba se face ca toti politicienii cand sunt prinsi cu mata in sac, scuza lor este doar cu conotatii politice! Mancaiar tata ei sunt niste fecioare nevinovate care nu au nimic in comun cu incalcarea legilor tarii. Eu il cunosc doar ca jucator de fotbal in echipa pe care o pastoreste de vreo „suta”de ani unde taie si spanzura atat la echipa cat si la nivelul AJF-ului,unde se pare ca nici cel care isi doreste foarte mult o casa a fotbalului nu prea mai poate sa-l stapaneasca!Amintiti-va ce a putut sa faca la meciul cu echipa din Branceni cu brigada de arbitri,care dupa ce au validat marcarea unui gol inscris din penalti, a pus presiune pe oamenii lui Prodan(adica pe arbitri) si i-a intors de la centru terenului ca sa repede lovitura si bineinteles ca a iesit asa cum si-a dorit PRIMARUL,adica s-a ratat!

    • Si daca il cunosti doar ca jucator de fotbal, cum iti permiti sa vorbesti, avand in vedere ca nu stii despre ce este vorba? Doar ca problema ta e legata de altceva..invidie. Sa stii ca asta e o boala si ar trebui sa te vindeci cat mai repede, altfel o sa ai probleme pe viitor!;)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.