Politic

Primul pas?

Sorin Ovidiu Bălan

Unul dintre cele mai importante sloganuri electorale ale USL a fost în campania electorală: „Dreptate până la capăt”. Imediat după prima condamnare a fostului premier Adrian Năstase, mijloacele media aservite puterii au început să-l plângă. Ba că a fost atât de afectat încât a vrut să-şi ia zilele, ba că puşcăria nu este un loc bun pentru un asemenea personaj rafinat, ba că… Tot felul de argumente care mai de care mai puerile, dar nici un fel de referire la sloganul electoral. „Dreptate până la capăt”, dar nu pentru noi. Nu vi se pare că seamănă cu un vers celebru din literatura română? „Noi vrem egalitate, dar nu pentru căţei”. Şi Năstase, după ce şi-a ratat sinuciderea, a culturalizat Jilava şi a ieşit înainte de termen. Condiţionat adică.

Acum, la a doua condamnare, petrecută luni în celebrul dosar „Zambaccian”, Adrian Năstase s-a comportat demn. Adică, fără tentative de sinucidere, a plecat singurel la poliţie, fără să mai aştepte să vină echipa să-l ridice. Poate din grijă să nu-i bage din nou în belea, aşa cum a făcut prima oară, pe poliţiştii care i-au salvat viaţa.

La prima vedere, am putea striga în cor, că: „S-a făcut dreptate”, că „Justiţia a început să funcţioneze”.

Ei bine, eu nu cred asta. Este adevărat, un fost prim-ministru a fost condamnat de două ori, în două dosare şi trimis după gratii. Condamnarea lui Năstase pentru un fleac de robineţi şi capace de veceu aduse din China, nu înseamnă că „Justiţia a început să funcţioneze”.

Pot să cred că, în sfârşit, în România, cei care au jefuit-o atâţia ani au început să dea socoteală în faţa legii, când marile furturi vor fi pedepsite. Să luăm cazul Năstase. Nu cred că pentru capace de veceu şi bideuri chinezeşti ar fi trebuit judecat. Nu aţi vrea să ne amintim de contractul „Bechtel” şi pagubele aduse statului, contract semnat de Năstase, sau de afacerea „Rompetrol”, când rafinăria de la Năvodari a fost făcută cadou pe degeaba de acelaşi Năstase, sau despre darul făcut adversarului politic Adriean Videanu, marmura României.

Când va fi condamnat cineva pentru astfel de jafuri, atunci da, Justiţia a început să funcţioneze în România. Până atunci, să sperăm că s-a făcut un prim pas.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.