Economie

Primele pe exploataţie pe 2013 în zootehnie se acordă în baza a noi condiţii obligatorii

Crescătorii de bovine pot depune cereri, în perioada 17 septembrie – 28 octombrie 2013, în cadrul Campaniei de depunere a cererilor de solicitare a primelor pe exploataţie în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru două scheme, respectiv Schema decuplată de producţie în sectorul lapte, care se acordă pe tona de lapte produs şi pentru Schema decuplată de producţie în sectorul carne, însă după noi reguli. Despre noile reguli în baza cărora se pot depune solicitările a vorbit directorul executiv APIA Teleorman, Eugen Coman, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni, 16 septembrie, la sediul Agenţiei. Astfel, acesta a precizat că Ordinul MADR 920/10 septembrie 2013 pentru stabilirea noului mod de implementare, a condiţiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate şi a termenilor de referinţă pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine a fost publicat în Monitorul Oficial, nr. 0581 din 12 septembrie 2013. În baza acestui ordin, spunea Eugen Coman, “crescătorii de bovine pot beneficia în acest an de un sprijin pe cap de animal, la care se adaugă un sprijin suplimentar pentru producţia de lapte. Data de referinţă este de anul acesta 31 ianuarie 2013 şi nu ianuarie 2008, cum era până în prezent, deoarece au fost cazuri în care, deşi nu mai aveau efectivele de animale, unii fermieri beneficiau în continuare de bani, întrucât în ianuarie 2008, anul de referinţă acestea figurau în exploataţie”.

Acesta a adăugat că, “pentru a beneficia de schema decuplată de producţie în sectorul carne, crescătorii de bovine trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: să deţină un efectiv minim 3 capete bovine cu vârsta de minim 16 luni, la data de referinţă de 31 ianuarie 2013 şi exploataţia de bovine să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data de referinţă 31.01.2013 şi la data solicitării prime. Sprijinul se acordă pentru minim 3 capete de bovine cu vârsta de minim 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul sau femel sau ambele cu vârsta de minim 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă, care am precizat anterior a devenit 31 ianuarie 2013, nu cum era anterior, ianuarie 2008”. În ceea ce priveşte acordarea primelor pe exploataţie în cadrul Schemei decuplată de producţie în sectorul lapte, crescătorii de bovine trebuie să  îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: exploataţia de bovine să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei; solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotei de lapte în anul de cotă 2012 – 2013 şi solicitantul să fi livrat sau vândut direct, sau ambele, o cantitate de minim 3 tone lapte în anul de cotă 2012 – 2013.

Eugen Coman a mai adăugat că solicitările pot fi depuse individual sau prin reprezentant legal, în baza documentelor notariale, la sediul judeţean APIA, din strada Constantin Brâncoveanu, la care să fie o serie de documente, care sunt obligatorii. “Îi rog pe fermieri, pe de o parte, să depună solicitările în timp util, mai ales că perioada de depunere a cererilor este destul de mare, iar pe de altă parte, să depună toate documentele necesare pentru validarea cât mai rapidă a solicitării. În acest sens, îi rog să se adreseze primăriilor cu privire la toate documentele dce trebuie anexate la cerere, deoarece fiecare primărie a fost informată cu privire la acesta.

Cererea de solicitare a sprijinului, pentru ambele scheme de sprijin, aferentă fiecărei exploataţii cu cod ANSVSA se depune la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, însoţită de copie după buletinul de identitate sau cartea de identitate sau codul unic de înregistrare sau certificatul de înregistrare; copie după paşaportul fiecărui animal pentru care se solicită primă sau copie după documentele care atestă ieşirile din efectiv, după caz, pentru schema de carne; copie a dovezii de înregistrare a beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte precum şi a cantităţilor de lapte livrate sau vândute direct în anul de cotă 2012 – 2013, în cazul solicitării sprijinului pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte”, a precizat directorul executov al APIA

De asemenea, acesta a adăugat că odată cu cererea de solicitare a primelor sau în termen de 30 de zile calendaristice de la data limită de depunere a cererilor, crescătorii de bovine mai trebuie să depună o adeverinţă emisă, prin proceduri SNIIA, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică împuternicit, care atestă că bovinele existente în exploataţie la data depunerii cererii sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi, precum şi o adeverinţă prin care se recunoaşte statutul de crescător de bovine al solicitantului, eliberată de către o organizaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, cu reprezentativitate naţională sau de către o asociaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, afiliată la o organizaţie a crescătorilor de bovine cu reprezentativitate naţională. Adeverinţa se eliberează gratuit, indiferent dacă solicitantul este membru sau nu al organizaţiei sau asociaţiei respective, potrivit Ordinul MADR. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.