Politic

Primarul din Dodești, contra „Chevron”

Sorin Ovidiu Bălan

De ieri, se ştie până hăt, în SUA, cei care adesea confundă Bucureştiul cu Budapesta, că în România se află, în judeţul Vaslui, o comună pe nume Dodeşti. Care, ca orice localitate, are şi un primar, pe numele său Victor Popa, nume ajuns şi el peste ocean.

Ce a făcut primarul ca să merite o asemenea popularitate? Nimic. Nimic la propriu. Adică, fără să scoată o vorbă, fără să facă un gest, fără să semneze nici o hârtie, a pus o piedică mortală impunătoarei companii „Chevron” în tentativa ei de a exploata gazele de şist din zona comunei pe care o păstoreşte edilul devenit celebru.

Vă mai amintiţi de manifestaţiile, de multe ori degenerate în violenţe, în bătăi de stradă între protestatari şi jandarmi, din Piaţa Universităţii? Gaze lacrimogene, oameni răniţi, arestări, reţineri, dosare penale, amenzi. Nu au dus la nimic. „Chevron” şi-a văzut de treabă, fără să bage în seamă aceste evenimente.

Vă mai amintiţi de protestele locuitorilor din Pungeşti, acelaşi judeţ Vaslui? Violenţe duse adesea la extrem, reacţie disproporţionată a organelor de represiune, oameni răniţi, iarăşi dosare penale sau amenzi uriaşe pe care protestatarii nu le vor putea achita niciodată, garduri de sârmă ghimpată, ca la liniile de apărare în războaie, interzicerea circulaţiei pe anumite drumuri, control la sânge al celor care îndrăzneau să circule prin zonă, o veritabilă stare de asediu care s-a perpetuat mai multe săptămâni. Rezultatul? Din nou nimic. „Chevron” şi-a continuat treaba, protejat de astă dată de forţele de ordine din patria noastră. Mai mult, tentativa de a aplica legea, care prevede că eliberarea unui aviz de mediu implică şi consultarea şi acceptul locuitorilor din zonă în cazul unor astfel de exploatări, s-a soldat cu un eşec răsunător în Justiţie. Judecătoria Vaslui a considerat ilegală hotărârea Consiliului local Pungeşti de a interzice exploatarea gazelor de şist pe teritoriul său de competenţă.

Ieri însă, a venit Victor Popa, primarul din Dodeşti şi i-a potolit pe toţi. A făcut ce nu au făcut toate aceste demonstraţii şi tot acest scandal. La Dodeşti, „Chevron” nu poate exploata nimic. Dintr-un simplu motiv: primarul Popa a dat şah-mat atât firmei multinaţionale, cât şi Consiliului Judeţean Vaslui. Primarul, pur şi simplu a ignorat cererea celor de la „Chevron”. Nu a dat nici un fel de răspuns. Aşa că mai marii de la judeţ s-au văzut nevoiţi să înştiinţeze firma multinaţională: „Conform legislaţiei în vigoare, pentru emiterea certificatului de urbanism de către preşedintele CJ este nevoie de avizul primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază se află imobilul, în cazul de faţă suprafaţa de teren. Primarul comunei Dodeşti, în al cărei extravilan se află amplasamentul pentru care s-a solicitat certificatul de urbanism, trebuia să elibereze un aviz favorabil în care să fie menţionate elementele caracteristice ale regimului juridic, economic şi tehnic al terenului, rezultate din documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului a comunei. Deşi i s-a solicitat de către arhitectul şef al judeţului eliberarea acestui aviz în termenul legal de cinci zile, primarul din Dodeşti nu a transmis niciun răspuns, motiv pentru care s-a comunicat către „Chevron România” că ne aflăm în imposibilitatea de a elibera certificatul de urbanism”.

Partea frumoasă este că neexistând nimic, nici o hârtie a primarului, nici o decizie a Consiliului local, nimeni nu are ce contesta la tribunal, aşa cum s-a întâmplat la Pungeşti. Pur şi simplu, nu e nimic.

Se spune că tăcerea este de aur. La Dodeşti, este de gaze de şist.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.