Social

Primarul alocă bani pentru creşterea natalităţii şi a nupţialităţii Beuca – Fiecare familie nou întemeiată primeşte 400 lei, iar pentru nou-născuţi se acordă 200 lei, lunar

Primarul comunei Beuca, din teama că-i îmbătrâneşte comuna, s-a gândit la un plan, pe care l-a pus şi în aplicare, de a spori natalitatea şi nupţialitatea. Astfel, toţi sătenii care se căsătoresc şi fac copii primesc bani de la Primărie, 400 de lei pentru căsătorie şi 200 de lei pentru fiecare copil născut viu până la împlinirea vârstei de 5 luni, în baza unui regulament care cuprinde obligaţii pentru părinţii în ceea ce priveşte buna creştere a copiilor.

Decizia a fost luată prin hotărârea de Consiliu Local din luna martie. “Am făcut un proiect de hotărâre prin care cei care se căsătoresc prima dată, vor primi 400 de lei de la Primărie. La fiecare copil făcut după căsătorie, vor primi şi câte 200 de lei, vreme de 5 luni ajutor, pe lângă ceea ce primesc de la stat în mod legal. Eu cred că este o măsură prin care îi putem ajuta pe cei care se gândesc că nu au suficienţi bani să înteţină un copil. Vrem să sprijinim familia, copilul acolo se dezvoltă armonios. Sperăm să fie un plan bun de creştere a natalităţii”, a spus Aurelian Grigore, edilul localităţii.

Astfel, potrivit hotărârii adoptate de Consiliul Local al Comunei Beuca în martie, ca mijloc de sprijin în vederea întemeierii şi susţinerii unei familii se acordă o sumă de 400 lei la căsătorie şi 200 lei, lunar, pentru un copil născut viu, dar nu mai mult de două naşteri, până la împlinirea vârstei de 5 luni şi tot 200 lei lunar pentru gemeni sau tripleţi, născuţi vii, până la împlinirea vârstei de 10 luni. Sumele vor fi acordate imediat ce această hotărâre va avea şi avizul Prefectului Judeţului Teleorman, dat fiind faptul că prefectul este cel care va stabili legalitatea acestui demers.

Acordarea acestor ajutoare pentru îmbunătăţirea indicatorilor demografici nu se acordă la întâmplare, ci în baza unor condiţii bine stabilite pe care cei care se căsătoresc, respectiv cei care decid să aibă un copil trebuie să le îndeplinească. Astfel, acordarea sumei de 400 lei la momentul încheierii căsătoriei trebuie să întrunească o serie de condiţii, respectiv cel puţin unul dintre miri trebuie să aibă dominicliul în comuna Beuca, cei doi se află la prima căsătorie, fără antecedente de divorţ, familia nou creată să rezide pe teritoriul comunei.

Banii pentru copii se acordă numai dacă părinţii locuiesc în comună la domiciliul declarat, părinţii trebuie să participe la cursuri sau seminarii de instruire sau consiliere organizate pe raza comunei, în care primăria este partener sau le organizează cu privire la îngrijirea şi dezvoltarea copilului, educaţie parentală, educaţie pentru viaţa de familie cu accent pe planificarea familială, educaţia parentală privind importanţa implicării părinţilor în educaţia copilului, cursuri de formare profesională etc., părinţii care nu au calitatea de angajaţi să se afle în permanent în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în căutarea unui loc de muncă, iar în momentul în care le sunt oferite locuri de muncă pe care le pot ocupa în funcţie de experienţă şi calificare să le accepte. De altfel, părinţii îşi vor lua angajamentul ca pe perioada cât vor beneficia nou-născuţii de acest ajutor, să permită ori de câte ori se consideră necesar, prezenţa personalului din compartimentul asistenţă socială şi trebuie să se preocupe permanent de sănătatea, bunăstarea, igiena şi educaţia copilului. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.