Politic

Primăriile din Teleorman au primit bani pentru plata datoriilor

Monica DUMITRESCU

Consiliul Judeţean Teleorman a aprobat la începutul acestei săptămâni proiectul de Hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei ce reprezintă 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi a celor reţinute din cota de 80% ca urmare a diminuării cu gradul de necolectare a unor venituri proprii, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare sau de capital. La repartizarea sumelor s-a ţinut cont de vechimea arieratelor şi de proiectele de dezvoltare locală sau infrastructură derulate cu finanţare externă, primăriile care desfăşoară astfel de proiecte primind bani pentru cofinanţarea acestora. Sumele totale la nivel de judeţ, care au fost împărţite între primării au fost de 15.851.000 lei. Cei mai mulţi bani a primit municipiul Alexandria, municipiile Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele aflându-se la egalitate pe locul al doilea, iar oraşele Zimnicea şi Videle, tot cu aceleaşi sume pe locul al treilea. Comuna care a primit cei mai mulţi bani este Moşteni, pe locul al doilea fiind Cosmeşti, iar pe locul al treilea Siliştea. La polul opus, cu cei mai puţini bani alocaţi s-au numărat comunele Peretu, Buzescu şi Frăsinet.

Nu toţi consilierii judeţeni au fost de acord cu modul în care au fost împărţiţi banii pe unităţi administrative. Constantin Amarie, reprezentant al Partidului Democrat Liberal în Consiliul Judeţean Teleorman şi-a exprimat în plen părerea că multe dintre localităţile conduse de primari PDL au fost nedreptăţite şi au primit prea puţini bani. Printre comunele considerate nedreptăţite de consilierul Amarie se numără: Suhaia, Poeni, Cervenia, Dideşti, Drăgăneşti Vede, Mârzăneşti, Viişoara. Preşedintele CJT, Adrian Gâdea a atras însă atenţia că banii au fost împărţiţi după criteriile prevăzute de lege, arieratele şi cofinanţarea proiectelor derulate cu fonduri externe stând la baza calculelor. Acesta a mai spus că printre primăriile către care au fost direcţionaţi mai puţini bani se numără deopotrivă şi primării conduse de primari PNL şi PSD.

Precizările preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman nu i-au convins însă pe consilierii PDL care au votat împotriva acestui proiect.

pag4

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.