Primăriile din judeţ au primit 275.000 de lei pentru echilibrarea bugetelor locale

Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean din anul 2017 s-a regăsit, printre altele, proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20% din cota de 18,5% din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru anul 2017.

Prin actul administrativ, unul mult aşteptat de autorităţile locale, a fost împărţită suma de 275 mii lei celor 97 de unităţi adminstrativ-teritoriale din Teleorman, iar în timp ce unele primării au primit nişte sume pentru a-şi acoperi partea de funcţionare până la finalul acestui an, altele nu au primit niciun leu.

Cea mai mare sumă de bani, respectiv 68,20 mii lei, a fost repartizată Primăriei Talpa, iar sume mai mari de bani au revenit şi primăriilor de la Beuca (20 mii lei), Călmăţuiu (20 mii lei), Saelele (20 mii lei), Uda Clocociov (20 mii lei) şi Zâmbreasca (20 mii lei).

Bani pentru echilibrarea bugetelor locale, însă sume mult mai mici, respectiv între 2,80 mii lei şi 8,4 mii lei, au mai primit şi primăriile de la Buzescu, Ciolăneşti, Bujoru, Cosmeşti, Dideşti, Drăcşenei, Drăgăneşti de Vede, Drăgăneşti Vlaşca, Frăsinet, Furculeşti, Lisa, Mavrodin, Mereni, Moşteni, Năsturelu, Necşeşti, Olteni, Plosca, Răsmireşti, Sârbeni, Sfinţeşti, Siliştea Gumeşti, Suhaia, Troianul, Vârtoape şi Viişoara, potrivit proiectului de hotărâre adoptat cu unanimitate de voturi de aleşii judeţeni.

Sumele de bani au fost împărţite în urma adresei Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, prin care forul legislativ de la nivelul judeţului a fost informat cu privire la faptul că valoarea cotei de 20% care se repartizează  prin hotărâre a Consiliului Judeţean pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, este de 275 mii lei.

“Criteriile pe care le-am respectat atunci când am împărţit sunt cele prevăzute în lege, respectiv Legea 273 a finanţelor publice locale. Sigur că primăriile au solicitat sume de bani la rectificarea bugetară, însă noi, la nivelul judeţului Teleorman, am discutat deja şi cu Direcţia Finanţelor Publice, am avut anumite venituri suplimentare până la sfârşitul anului, iar rectificarea s-a făcut la nivelul judeţului, nu sunt sume primite de la nivel central. Este vorba de suma de 275 de mii de lei, sunt prevăzute anumite criterii, arierate, proiecte de dezvoltare locală şi împrumuturi acordate în baza Ordonanţei de Guvern nr.2. Am ţinut cont de aceste lucruri şi am solicitat fiecărei primării din judeţ să transmită arieratele şi ce proiecte de dezvoltare au la nivelul comunităţii respective, însă primul criteriu pe care l-am avut în vedere sunt arieratele. Aşa am decis ca anumite primării să primească aceste sume de bani, într-adevăr suma a fost foarte mică şi nu am putut să repartizez bani decât la câteva comune din judeţ. (…) Fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să-şi asigure bugetul de funcţionare şi să-şi prevadă cheltuielile de personal. Sigur că anul viitor s-au putea să fie anumite datorii către furnizori, anumite primării s-ar putea să fie în imposibilitatea să-şi plătească salariile, însă pe proiecţia de de buget pentru 2018, sumele de bani din taxa defalcată, dar şi din impozitul pe venit sunt mult mai mari la fiecare unitate administrativ-teritorială”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Dănuţ Cristescu. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code