Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Prezenţa unui oficial de la Centru a agitat spiritele în şedinţa Comisiei de Dialog Social

Membrii Comisiei de Dialog Social de pe lângă Instituţia Prefectului Teleorman s-au întrunit luni, 30 octombrie, într-o nouă şedinţă, pe ordinea de zi fiind trecute, la solicitarea reprezentanţilor Uniunii Teritoriale a Sindicatelor Democratice Teleorman, modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011 pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, precum şi transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat  începând cu 1 ianuarie 2018.

Aceleaşi aspecte au mai fost dezbătute în ultima şedinţă a Comisiei de Dialog Social de marţi, 26 septembrie, la care au luat parte reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa”, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România şi Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România, aceştia informând autorităţile de la nivel de judeţ despre principalele revendicări pe care le au.

De această dată însă, întâlnirea reprezentanţilor confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional cu reprezentantul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social, secretarul de stat Marius Sepi a fost una agitată, în care, pe de o parte, cei dintâi au susţinut că proiectul primit privind modificarea Legii nr. 62/2011 nu reprezintă decât varianta ministerului, fără să fie discutată cu partenerii sociali, în timp ce reprezentantul Guvernului a susţinut că informaţiile nu sunt diseminate de la conducerea centrală a sindicatelor către teritoriu şi că au avut loc numeroase consultări în cadrul cărora s-a luat act de solicitările sindicatelor. Mai mult, a precizat Marius Sepi, sindicatele au fost informate referitor la punctele ce pot fi prinse în lege, precum şi la cele care nu pot fi în calcul.

“Ţinând cont că vechea legislaţie a funcţionat foarte bine, neexistând conflicte majore, iar în prezent se constată o lipsă a unui cadru adecvat de negociere, prin absenţa contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional şi a contractelor colective de muncă la nivelul sectoarelor de activitate, fapt ce a condus la încheierea contractelor colective de muncă la nivel sectorial în mare majoritate cu reprezentanţii salariaţilor. În aceste condiţii este imperios necesară adoptarea vechii legislaţii”, au susţinut liderii de sindicat, în cadrul şedinţei la care prefectul judeţului a ales să fie doar spectator. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code