Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Portocale tratate cu Imazalil, comercializate în supermarketurile din Alexandria

După ce, săptămâna trecută, ANPC a emis o avertizare privitoare la comercializarea în magazinele din România a citricelor tratate cu o substanţă periculoasă pentru sănătatea oamenilor, respectiv Imazalil, şi a dispus, în acelaşi timp, retragerea de pe piaţă a unui lot de citrice dintr-un hipermarket din capitală, în Alexandria, vânzarea unor astfel de fructe se desfăşoară fără nici un fel de problemă sau semn de întrebare. Cel puţin într-unul dintre supermarketurile alexăndrene, se află la comercializare portocale provenite din Grecia, pe a căror etichetă scrie “tratat cu Imazalil”. Responsabilitatea în acest caz revine în totalitate consumatorului care poate alege dacă le achiziţionează sau nu, dacă citeşte eticheta sau nu, dacă a văzut avertizările emise de ANPC sau nu… pentru că nu se ştie dacă o decizie odată luată la nivel central are aplicabilitate implicită şi în teritoriu.

Conform comunicatului de presă emis la începutul săptămânii trecute de reprezentanţii ANSVSA, Imazalilul este o substanţă utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021. “Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roşiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificaţiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piaţă a produselor alimentare, concentraţia de imazalil să nu depăşească limitele impuse de legislaţia în vigoare”, anunţă ANSVSA. Potrivit documentului, Imazalilul este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Naţional de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA. (A.N.)

 

Leave a Comment

*

code