Social

Poliţist, ofiţer bancar, psiholog, jurnalist, procuror, printre cele mai râvnite meserii în rândul tinerilor

Monica DUMITRESCU

Peste 85 de liceeni de la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria au petrecut o zi alături de 14  angajaţi  în companii şi instituţii în cadrul celei de-a 12-a ediţii a programului internaţional de orientare profesională Junior Achievement România, Job Shadow Day®, program ce facilitează accesul elevilor la lumea reală a locurilor de muncă şi susţine implicarea companiilor şi a instituţiilor publice, de la manageri la profesioniştii din cele mai diverse meserii, în educaţia pentru orientare profesională a tinerilor. Elevii, din clasele a XI-a şi a XII-a au fost invitaţi atât în companii private cât şi în intituţii publice, majoritatea arătându-se foarte interesaţi de profesiile: poliţist, ofiţer bancar, psiholog, jurnalist, procuror.

“A fost o experienţă unică pe care aş repeta-o oricând. Am avut multe de învăţat, iar reprezentanţii instituţiei şi-au canalizat atenţia spre noi. Consider că meseria de poliţist mi se potriveşte mănuşă, dar voi avea nevoie de pregătire pentru a fi admisă”, a spus eleva Mustăţea Andreea din clasa a XI-a A.

“… a însemnat o oportunitate de a întâlni oameni de la care am învăţat lucruri utile şi totodată am avut posibilitatea de a vedea cum se desfăşoară activitatea într-o instituţie bancară”, a declarat Dumitrescu Alina  elevă în clasa a XII-a F.

“Pentru mine a fost un mare pas pentru viitor. M-a influenţat în alegerea carierei pe care doresc să o urmez şi mi-a expus aspectele reale ale acestui loc de muncă. M-a făcut să reflectez asupra alegerilor ce urmează să le fac”, a spus Piper Cristina elevă în clasa a XI-a A.

Elevii s-au mai arătat interesati de alte meserii cum ar fi: farmacist, stomatolog, tehnician dentar, medic, dar şi chelner, hair-styles, mecanic-auto.

“Singurul loc de muncă la care mă gândesc este acela de medic, iar această experienţă m-a facut să cred mai mult”, a declarat eleva Mihai Gabriela din clasa a XI-a G la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”.

“A fost o experienţă frumoasă, m-a ajutat să-mi dau seama că nu este ceea ce îmi doresc să fac pe viitor deoarece nu am răbdarea necesară pentru meseria de tehnician dentar, dar totuşi a fost o experienţă interesantă”, a recunoscut eleva Oanţă R. de la clasa a XI-a B.

La finalul derulării proiectului, coordonatorul local  Job Shadow Day, prof. Peşu Violeta de la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” a declarat: “Beneficiile acestei zile sunt evidente, având în vedere opiniile elevilor post-eveniment. Suportul oferit de Junior Achievement, deschiderea comunităţii locale şi a mediului de afaceri din Alexandria fată de problema orientăţii profesionale ale elevilor s-a concretizat astăzi. Ne dorim ca parteneriatul elev – mediu de afaceri, realizat cu această ocazie să continue şi anul viitor”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.