Politic

Politicieni certaţi cu limba română – Viceprimarul Eduard Oprea ar “trebuii” să doarmă cu cartea de gramatică sub pernă

Carmen Dumitrescu

Nu e nimic mai frustrant pe lumea asta decât să vezi oameni fără şcoală pe poziţii de răspundere publică majoră. Şi totuşi, fenomenul se petrece tot mai des în lumea politică a zilelor noastre, iar judeţul Teleorman abundă de astfel de personaje ajunse în funcţii înalte, fără a avea noţiuni elementare de utilizare corectă a limbii române. Desigur, cel mai înţelept lucru pe care l-ai putea face atunci când ajungi la un nivel social pe care nu-l meriţi, ar fi să taci şi să laşi să planeze dubiul asupra calităţilor sau defectelor tale.

Dar, nu! Majoritatea celor care n-au avut parte de educaţie sunt şi cei care au grijă să se exprime des, pentru ca toată lumea să aibă certitudinea că există, dar există… prost.

Nu e un secret pentru nimeni faptul că actualul viceprimar al Alexandriei, Eduard Oprea, a ajuns în funcţia pe care o ocupă acum pe fondul unor calcule politice. În momentul în care au fost desemnaţi oameni în funcţii, liberalii au decis să-i premieze pe cei care au muncit în campaniile electorale, aşa cum scrie la carte, oferindu-le nişte avantaje semnificative. Eduard Oprea ocupa, înainte de a fi viceprimar, postul de purtător de cuvânt al Instituţiei Prefectului, deşi, din poziţia respectivă, nu a făcut absolut niciun efort de a comunica cu presa, prin comunicate de presă sau luări de poziţie în faţa celor scrise sau spuse în mass-media locală. Şi dacă atunci, lumea se întreba de unde vine timiditatea lui Eduard Oprea, acum lucrurile s-au clarificat: Eduard Oprea nu ştie să scrie corect în limba română şi, evident, nici să vorbească. Ne amintim acum numeroase exprimări publice, în cadrul cărora “care” substituia în mod natural un “pe care”, corect din punct de vedere gramatical, dar şi de nenumărate “deci”-uri, care nu-şi aveau rolul logic în fraze. Dar acestea sunt chestiuni de fineţe, pentru că abia în scris, Eduard Oprea îşi demonstrează adevăratul potenţial.

Şi pentru aceste revelaţii trebuie să fim recunoscători celei mai cunoscute reţele de socializare, unde Eduard Oprea se poate certa atât cu jurnaliştii, cât şi cu gramatica. Asemeni multor politicieni, Eduard Oprea nu prea ştie cum e cu verbul impersonal “a trebui”, dar spre deosebire de cei care îi utilizează forma incorectă “trebuieşte”, Oprea simte nevoia să pună “i”-uri din burtă, că are de unde: “Ar trebuii sa te dau in judecată”. Asta nu înseamnă că “trebuieşte” nu are un loc aparte în sufletul viceprimarului: “sigur trebuiesc cheltuiţi banii şi pe alte locuri de agrement”. De asemenea, şi verbul “a minţi” merită, din perspectiva viceprimarului, “i”-uri multiple şi aşa ajungem la formularea academică: “Te rog nu mai minţii!”. Nici în privinţa cratimelor, viceprimarul nu e mai breaz, dar probabil că, din acest punct de vedere, nu are sens să avem exigenţe prea înalte, pentru că omul face atât cât poate. Dacă poate puţin, asta ne priveşte prea puţin. Dar există o vorbă mare pe care e necesar ca Eduard Oprea să şi-o aşeze deasupra patului, în timp ce ar utiliza, în loc de pernă, cartea de gramatică: “Mai bine taci şi-i laşi pe toţi să se întrebe dacă eşti sau nu competent, decât să vorbeşti şi să spulberi orice îndoială!”.

Pentru că ne-a solicitat să îi acordăm dreptul la exprimare, ori de câte ori îl vom avea în vizor, îl rugăm public pe Eduard Oprea să ne explice motivele pentru care până la această dată nu a învăţat să scrie corect din punct de vedere gramatical în limba în care visează. De asemenea, facem precizarea că răspunsul ne interesează cu adevărat şi îi vom acorda toată atenţia cuvenită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.