Social

Peste o mie de teleormăneni încasează stimulent de inserţie pentru creşterea copilului

La nivelul judeţului Teleorman, 1.025 de persoane beneficiază de stimulent de inserţie pentru creşterea copilului, iar 41 au fost suspendaţi la sfârşit de lună, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Conform informaţiilor furnizate, pentru cei 1.025 de beneficiari, în luna iulie, a fost plătită suma de 639.770 de lei, suma medie plătită fiind de 624,17 lei.

Persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului, dar care aleg să revină la serviciu mai repede decât trebuie, pot cere acordarea stimulentului de inserţie, cuantumul acestuia fiind de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei aferente concediului pentru creşterea copilului. Acest drept al părinţilor este reglementat de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010.

Potrivit normelor legale în vigoare, plata stimulentului de inserţie încetează când copilul împlineşte doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap). Totuşi, în cazul persoanelor care obţin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se prelungeşte până când copilul împlineşte trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).

Potrivit aceleiaşi surse, la nivelul judeţului Teleorman, 1.729 de persoane primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului, iar 200 au fost suspendate de la plată la final de lună. Pentru plata drepturilor personelor care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului, în luna iulie a anului 2019 a fost achitată suma de 2.586.377 de lei, se mai arată în raportul ANPIS, suma medie plătită fiind de 1.495,88 de lei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.