Social

Peste 90 de unităţi de învăţământ din Teleorman nu au autorizaţie sanitară de funcţionare până la această dată

Monica DUMITRESCU

Aproape un sfert din clădirile în care funcţionează unităţile de învăţământ teleormănene nu au la această dată autorizaţie sanitară şi nici prea mari şanse să o obţină până la începerea anului şcolar. Lipsa apei curente şi a canalizării sunt principalele motive pentru care Direcţia de Sănătate Publică nu poate elibera autorizaţii pentru cele 90 de localuri, cea mai mare parte dintre acestea fiind grădiniţe din mediul rural. Potrivit directorului DSP Teleorman, Mioara Comana, în anul şcolar trecut, din cele aproximativ 400 de localuri în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ teleormănene, nu au avut autorizaţie sanitară de funcţionare 12 şcoli generale şi 82 de grădiniţe din mediul rural, la care se mai adaugă alte cinci grădiniţe din mediul urban. Până la această dată au solicitat şi au obţinut avizul sanitar de funcţionare patru din cele 12 şcoli generale neautorizate în anul şcolar trecut. Autorizarea se face pe baza solicitării directorului unităţii de învăţământ şi a unei declaraţii pe proprie răspundere a acestuia că îndeplineşte condiţiile cerute de lege, respectiv grup sanitar racordat la sistemul de apă şi canalizare fie centralizat, fie propriu şi mai nou, centrală termică.

În perioada 16-23 septembrie, DSP Teleorman va efectua controale în toate unităţile de învăţământ în cadrul Planului Naţional de acţiuni de control în sănătate publică aprobat pentru anul 2014. Vor fi controlate creşele şi unităţile de învăţământ preşcolar, şcolar şi liceal dar şi unităţile de catering care asigură alimentaţia copiilor preşcolari şi şcolari şi cabinetele medicale şcolare. Unităţile din categoriile enumerate în care se constată că nu sunt asigurate condiţiile igienico-sanitare corespunzătoare riscă suspendarea autorizaţiei până la remedierea problemelor şi chiar anularea autorizaţiei în cazul celor cu probleme grave.

Până atunci, echipe mixte ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, Prefecturii şi DSP Teleorman efectuează acţiuni de îndrumare şi control în toate unităţile de învăţământ teleormănene. Acţiunea are termen de finalizare 7 septembrie, un raport complet al situaţiei găsite în teren urmând să fie dat publicităţii pe data de 9 septembrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.