Social

Peste 5000 de pensionari din Teleorman au pensiile poprite

În luna august 2014, în evi­denţele Casei Judeţene de Pensii Teleorman sunt înregistraţi 114.072 pensionari, cu 1.788 mai puţini faţă ianuarie 2014, când în evidenţele CJP Teleorman erau înregistraţi 115.860 de pensionari.

Numărul pensionarilor teleormăneni a scăzut, potrivit aceloraşi date ale CJP Teleorman, de la o lună la alta, iar dacă la începultul anului numărul pensionarilor depăşea 115.800 de pensionari, pentru luna august aceştia abia mai depăşesc 114.000 de persoane. Comparativ cu luna anterioară, numărul pensionarilor din judeţ este mai mic cu 108 persoane.

În ceea ce priveşte categoriile de pensionari, cei mai mulţi sunt pensio­naţi la limi­tă de vârstă, respectiv 89.297, cei mai mulţi fiind femei, 9.795 sunt pen­sionaţi pe caz de in­va­liditate, 2.634 sunt pensio­naţi anticipat, 12.062 beneficiază de pensie de urmaş, iar alţi 282 primesc indemnizaţii.

Nu numai că a scăzut nu­mărul pensionarilor, dar cei care supravieţuiesc de la o zi la alta o duc tot mai greu. Şi asta din cauză că nu mai au alte surse de venit, iar datoriile le plătesc direct din pensie. Pentru unii dintre ei nici aceste venituri nu mai sunt sigure, deoarece din cauza împrumuturilor făcute sunt executaţi silit de către cei de la care au luat bani. În această situaţie, în Teleorman, peste 5.000 de pensionari sunt cu proprire pe pensie. De precizat că, pentru pensionarii care au executări silite dispuse prin executorii judecătoreşti, Casa de Pensii percepe un comision de 3% aplicate asupra sumei lunare ce face obiectul reţinerii, potrivit noii legislaţii în vigoare, asta pentru că reţinerea se face la Casa de Pensii, de către fucţionarii care nu au în atribuţii această sarcină, fiind o muncă suplimentară.

Potrivit directorului CJP Teleorman, Emilian Bomboe, cele mai multe împrumuturi pentru care s-a ajuns în această situaţie sunt cele făcute la instituţiile financiare nebancare. Este vorba de acele instituţii care dau sume relativ repede, dar cu dobânzi cămătăreşti, putem spune, adică şi de până la 90% din suma împrumutată, pun termene de rambursare chiar şi săptămânal, iar mulţi pensionari au ajuns, la fel de repede cum au luat şi împrumutul, în imposibilitatea de plată, în ciuda faptului că, în fiecare oraş din judeţ aceştia au posibilitatea de a lua împrumuturi de la CAR-uri. (C.P.)

2 Comments

  1. observator

    Din cate stim noi se pare ca a fost interzisa camataria iar casa cum isi permite sa faca jocul acestor institutii cu iz de camatarie? Adica nu se gandeste casa decat la castigul ei in pofida amaratilor!

    • OBservatorule, ai inteles ca la radio Erevan, adica pe dos. Mai citeste o data! In alta dezordine de idei, ‘Salutari din Bucovina!’

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.