Social

Peste 5.000 de elevi din județ, așteptați să susțină Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat

Peste 2.700 de elevi vor susține, anul acesta, Evaluarea Națională, în Teleorman, în timp ce alți aproximativ 2.500 vor susține examenul de Bacalaureat. La nivelul județului, spune prof. Iuliana Stancu, inspector școlar general, autoritățile sunt pregătite pentru reluarea activității școlare în vederea pregătirii examenelelor naționale, implicit pentru desfășurarea acestora.

“Numărul exact al celor care vor susține Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat anul acesta îl vom ști după ce se termină perioada de înscriere, însă pot spune că am luat în calcul toți absolvenții de clasa a VIII-a și a XII-a, ne-am pregătit pentru situația în care vor participa toți. Am încheiat un protocol, la nivel de județ, cu Direcția de Sănătate Publică, cu care am colaborat foarte bine, cum am colaborat și cu Instituția Prefectului, de altfel, iar domnul director ne-a asigurat că vor exista cadre medicale în fiecare școală pe durata pregătirii examenelor, dar și pe durata desfășurării acestora, care să facă triajul epidemiologic și să asigure asistența medicală pe parcursul activităților. Pot să vă spun că astăzi sunt foarte puțini inspectori în Inspectorat, majoritatea sunt pe teren, să verifice modul în care se derulează pregătirile, astfel încât lucrurile să fie puse la punct”, a explicat Iuliana Stancu.

Potrivit sursei citate, marți, 2 iunie, elevii claselor a VIII-a și a XII-a se întorc în bănci pentru a relua activitatea de pregătire a examenelor. Tot marți, mai spune Iuliana Stancu, toți elevii care vor participa la orele de pregătire vor avea măști asigurate gratuit de Ministerul Educației. În perioada de pregătire vor fi derulate activități cu maxim 10 elevi, la distanță minimă de 2 m unul față de altul, iar activitățile vor dura maxim 3 ore pe zi pentru elevii de liceu și 2 ore pe zi pentru cei din gimnaziu.

Protocolul de colaborare încheiat între Inspectoratul Școlar General și Direcția de Sănătate Publică mai prevede că reprezentanții Comitetului Județean de Situații de Urgență pun la dispoziție situațiile cu persoanele aflate în evidențe, izolate sau în carantină, astfel încât să nu fie probleme și toți elevii să poată susține probele examenelor, a precizat Adelina Sfăt, directorul de cancelarie a Instituției Prefectului.

A fost aprobat calendarul examenului de Bacalaureat/ Înscrierile încep pe 3 iunie

Înscrierile pentru examentul Bacalaureat încep pe data de 3 iunie, examenele scrise încep pe data de 22 iunie, iar afişarea rezultatelor este programată pentru data de 30 iunie, potrivit calendarului aprobat de ministrul Educaţiei. Conform documentului, în sălile de examen distanţa dintre elevi va fi de cel puţin 2 metri unul faţă de celălalt stânga/dreapta – faţă/spate.

Totodată, prevede documentul elaborat de Ministerul Sănătății, elevii care se află în izolare sau cei confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus, dar şi cei care au diferite afecţiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecţie/de a dezvolta complicaţii asociate infecţiei Sars-CoV-2 vor susţine examenul conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii.

Potrivit calendarului aprobat de minister, până pe data de 8 iunie, Comisia judeţeană de bacalaureat/a municipiului Bucureşti va nominaliza centrele de examen dintre unităţile de învăţământ care îndeplinesc aceste condiţii  şi centrele zonale de evaluare, precum şi unităţile de învăţământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru cel puțin 500 de candidaţi şi cel mult 1.000 de candidaţi.

Pentru examenul de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de cel puțin un profesor asistent. Comisiile judeţene de bacalaureat/a municipiului Bucureşti, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de contestaţii au obligaţia aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securităţii igienico-sanitare a elevilor şi a întregului personal implicat în desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat.

Calendarul examenului naţional de bacalaureat

3 – 10 iunie 2020   Înscrierea candidaţilor

11 – 17 iunie 2020 Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale

22 iunie 2020      Limba şi literatura română – proba E a) – proba scrisă

23 iunie 2020          Limba şi literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

24 iunie 2020          Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

25 iunie 2020          Proba la alegere a profilului şi a specializării – proba E d)        – proba scrisă

30 iunie 2020         Afişarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

30 iunie 2020         Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00

1 iulie 2020            Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00

1 – 4 iulie 2020       Rezolvarea contestaţiilor

5 iulie 2020           Afişarea rezultatelor finale

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.