Social

Peste 2000 de elevi din Alexandria primesc bursele aferente semestrului I al acestui an şcolar

Consiliul local al municipiului Alexandria a aprobat săptămâna trecută numărul de burse pentru semestrul I al acestui an şcolar care se acordă elevilor din unităţile de învăţământ gimnazial şi liceal care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului reşedinţă de judeţ.

Numărul total de burse este de 2083, cele mai multe, respectiv 1372 reprezentând burse de merit care se acordă tuturor elevilor care au obţinut în anul şcolar trecut o medie generală de cel puţin 8.50. Pe locul al doilea ca număr se situează bursele de ajutor social, 601 copii urmând să primească aceste burse. Se mai acordă în Alexandria 84 burse de studiu şi 26 de burse de performanţă.

Cuantumul burselor a fost aprobat tot în Consiliul local al municipiului Alexandria la sfârşitul lunii octombrie. Astfel, cuantumul burselor de performanţă care se vor acorda elevilor care au obţinut un premiu la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei, pentru cei care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei pentru competiţiile internaţionale şi pentru cei care au obţinut premii la etapele naţionale ale concursurilor cultural artistice, cu caracter sportiv sau tehnico ştiinţific, a rămas acelaşi comparativ cu anul trecut, respectiv 100 lei.

Situaţia se schimbă însă pentru bursele de merit acordate tuturor elevilor din unităţile de învăţământ alexăndrene cu media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, acestea fiind reduse cu 15 lei comparativ cu anul şcolar trecut. Astfel, elevii din această categorie vor primi burse de doar 70 de lei. Burse mai mici vor primi şi elevii proveniţi din familii cu un venit mediu lunar mic,cu condiţia să fi avut media generală peste 7 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior, bursa de studiu acordată acestei categorii fiind diminuată de la 70 de lei la 50 de lei. La fel se întâmplă şi cu bursele de ajutor social acordate la cerere unor copii din categoriile defavorizate (orfani, bolnavi etc.) al căror cuantum a fost redus de la 60 de lei cât a fost anul trecut la 40 de lei.

În total, suma alocată pentru plata burselor către elevii din Alexandria pentru semestruI I este de 432.626 lei, banii intrând deja în conturile şcolilor.

Acordarea burselor de performanţă, de merit, de studiu sau ajutor social elevilor de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar este reglementată de Legea 1/2011, legea educaţiei naţionale, însă potrivit aceleiaşi legi cuantumul burselor este stabilit de consiliul local. Cheltuielile cu bursele elevilor din învăţământul preuniversitar de stat fac parte din finanţarea complementară care se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ respective. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.