Pesta porcină africană mobilizează autorităţile/ Instituţia Prefectului a informat primăriile că este interzisă comercializarea porcilor în târgurile din judeţ

Începând cu ziua de marţi, 8 august, vânzarea şi cumpărarea de porcine a fost interzisă în toate târgurile din judeţ, ca urmare a confirmării pe teritoriul ţării, la Satu-Mare, a unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici (PPA), se arată într-o informare a Instituţiei Prefectului Teleorman către primăriile din judeţ.

“Pentru prevenirea apariţiei acestei boli în judeţ, vă solicităm să luaţi imediat măsurile legale ce se impun în acest sens. De asemenea, vă adresăm rugămintea să acordaţi sprijinul necesar reprezentanţilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman precum şi medicilor veterinari din localitate pentru aplicarea măsurilor cuprinse în nota de serviciu sus menţionată. În situaţia apariţiei unor eventuale probleme veţi informa cu operativitate Instituţia Prefectului Judeţul Teleorman  şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman”, se arată în nota trimisă de Prefectură unităţilor administrativ-teritoriale.

Potrivit informaţiilor furnizate de ANSVSA, pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

De asemenea, mai precizează ANSVSA printr-un comunicat de presă, “nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli”. Cu toate acestea, se pot observa la porcii bolnavi semne ca “moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt; temperatură foarte ridicată (40,5 – 42◦C) şi stare febrilă; roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi”. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code